Annons
X
Annons
X

Lasse Brandeby är död

Skådespelaren Lasse Brandeby är död. Han avled natten till söndagen efter en kort tids sjukdom. Han blev 66 år gammal

Lasse Brandeby blev 66 år.

Lasse Brandeby blev 66 år. Foto: SCANPIX

– Lasse var en stor artist, en stor sång och dansman. Jag är jävligt ledsen i dag, säger journalisten och vännen Janne Josefsson.

Lasse Brandeby blev folkkär och känd för majoriteten av svenska folket som den udda Göteborgsfiguren Kurt Olsson med en sällan skådad frisyr och rutig kavaj.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han gestaltade även Kurt Olsson på scen, bland annat i en krogshow med Siw Malmkvist. Han hade även en egen TV-serie.

  Annons
  X

  –Han lunde vara fantastiskt rolig, säger tv-profilen Invar Oldsberg.

  Gestalten dök först upp i lokalradion 1979. Sedan utvecklades figuren av Lasse Brandeby på olika scener i Göteborg. 1987 blev det en TV-serie där Kurt Olssons television blev en succé. I serien sjöng Kurt Olsson covers på Siw Malmkvists låtar ackompanjerad av Damorkestern. Han intervjuade också kända personer på ett hustak i ett industriområde. En av de mest överraskande frågorna han ställde var:

  – Har du koskräck?

  Men han var inte bara en komiker och deltagare i TV-programmet Let´s dance. Han var ingenjör, journalist, fritidsgårdsföreståndare, lärare och skådespelare i Nationalteatern i Göteborg.

  Som journalist gjorde han och Janne Josefsson det uppmärksammade programmet Elfte timmen i Radio Sjuhärad. I det ringde de till olika makthavare och politiker.

  Det mest kända inslaget var när de försökte komma fram till Chiles dåvarande diktator Augusto Pinochet i Monedapalatset i den chilenska huvudstaden. De kom inte ända fram. De nådde en av medarbetarna i diktatorns stab och spelade en sång av den av diktaturen avrättade musikern Victor Jara i luren. Samtalet varade i 18 sekunder.

  – När Lasse låg på sjukhus berättade en chilensk sjuksköterska att en skylt vid ett chilenskt torg uppmärksammar vad vi gjorde. Vi sade att vi ska åka dit och se om det stämmer. Men så blir det inte, säger Janne Josefsson.

  Lasse Brandeby spelade också fars med Hagge Geigert, folklustspel med Eva Rydberg och revy med Kent Andersson. Han hade även en roll i operetten Glada änkan i Malmö.

  I samband med Let´s dance 2007 intervjuade SvD:s Karin Thunberg Lasse Brandeby. Han berättade då att han först sade nej, men ändrade sig. Han sade också att han aldrig hade dansat, inte ens på skoldanserna.

  – Den enda gången jag dansat i hela mitt liv är för 40 år sedan. När Unni, min före detta fru, och jag dansade brudvalsen, berättade han i intervjun.

  I somras togs Lasse Brandeby in på sjukhus med njurproblem efter inspelningen av TV-programmet Fångarna på fortet. Han var på sjukhus av och till under hela sommaren. I februari var det planerat att han skulle göra revyföreställningar i Göteborg.

  BILDSPEL: Lasse Brandebys karriär i bilder

  YOUTUBIANA: Fem oförglömliga ögonblick med Kurt Olsson

  Annons
  Annons
  X

  Lasse Brandeby blev 66 år.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X