Annons
X
Annons
X

Läsning som räcker hela sommaren

Dikter, serier, reportage och filosofi – när SvD:s kritiker tipsar om sommarläsning är spännvidden stor.

(uppdaterad)

Daniel Sandström, kulturchef

Zadie Smith.
Zadie Smith. Foto: DOMINIQUE NABOKOV

ROMAN

NW

av Zadie Smith

Annons
X

Egentligen är det fånigt att kalla Zadie Smith för lovande, för redan med debuten ”Vita tänder” (2000) klev hon fram som en alldeles färdig författare. Men med nya romanen ”NW” har Zadie Smith för första gången skrivit en bok som är lika stor som hennes talang. Titeln syftar på en fiktiv stadsdel i nordvästra London, men står också för ”nowhere” – ett existentiellt ingenmansland som Smiths gestalter måste passera för att hitta sig själva. ”NW” är Zadie Smiths tyngsta roman, men också lättast att tycka om, för den känns helt på riktigt, helt närvarande. Vi säger hej till en Virginia Woolf för vår tid.

ROMAN

Staden och hundarna

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  av Mario Vargas Llosa

  Ibland räcker det bara med att kasta ett öga på titeln. En roman som heter ”Staden och hundarna” måste vara bra. Fast Mario Vargas Llosas debutroman från 1962 är bättre än så, det är en perfekt roman. Denna skoningslösa uppgörelse med machismokulturen på en peruansk militärakademi är fylld av ungdomlig ilska och nyskapande berättarlust. Utmärkt nyöversättning av Peter Landelius, med fint förord av Alejandro Leiva Wenger.

  ROMAN

  Madame Bovary

  av Gustave Flaubert

  Anders Bodegårds nyöversättning av ”Madame Bovary” och Sara Danius essä ”Den blå tvålen” har åter gjort Gustave Flaubert till en samtida författare (vilket han förstås alltid varit, det är bara samtiden som varit ur led). För den som vill ha mer rekommenderas ett besök till antikvariatet: Flauberts ”Tre berättelser” är tunn men mästerlig, och Julian Barnes ”Flauberts papegoja” från 1984 är en rolig minor classic om Flaubert – en essä förklädd till roman, eller kanske tvärtom.

  Fabian Kastner

  Ernesto Sábato. Foto: EDUARDO LONGONI

  ROMAN

  Om hjältar och gravar

  av Ernesto Sábato

  Argentinaren Ernesto Sábato var atomfysikern som övergav vetenskapen för att skriva existentiella romaner lika oroande och kraftfulla som mardrömmar. Förebilderna var Kafka och Lautréamont. Mästerverket ”Om hjältar och gravar” från 1961 skildrar det mänskliga dramat i ett Buenos Aires där den inre verkligheten – drömmar, myter, det omedvetnas fasor och begär – är lika hårresande verklig som den yttre: här föddes enligt vissa den magiska realismen. Sábatos egen största fasa – speglad med hallucinatorisk skärpa i en gravt paranoid ”rapport om blinda” – var att mista synen, vilket han också gjorde.

  ROMAN

  Resa till nattens ände

  av Louis-Ferdinand Céline

  Ernesto Sábato kallade en gång Céline, den misslynte misantropen, för en av dessa ”vilda sällar som stormar in till häst med bloddrypande lansar i salongerna där vitpudrade markiser dansar menuett.” Kultklassikern ”Resa till nattens ände” är en svart balett för de illa klädda, fattiga, surögda och loppbitna; en frän kaskadspya över världens ondska och förljugenhet. Kristoffer Leandoers nyöversättning gör det franska originalet från 1932 rättvisa.

  ROMAN

  Gradiva

  av Wilhelm Jensen

  Freud, surrealisterna, filmskapare – många har fascinerats av denna förtjusande lilla spökhistoria från 1902, om en arkeolog som förälskar sig i en kvinna på en antik relief. I Pompeji möter han henne på gatan, livs levande fastän död sedan 2000 år. Mild galenskap med humor, ironi och gammaldags charm.

  Elisabeth Hjorth

  Fabrizio Gatti.

  REPORTAGE

  Bilal. På slavrutten till Europa.

  av Fabrizio Gatti

  Fabrizio Gattis litterära reportage om migrantvägen från Afrika till Europa är ett chockerande samtidsdokument om en pågående mänsklig katastrof. Under sin resa möter Gatti personer och berättelser som han aldrig kommer att glömma. Läsaren glömmer inte heller dessa enskilda öden inne i ett sinnessjukt system.

  DIKTSAMLING

  Ljus

  av Inger Christensen

  Den fenomenala poeten Inger Christensens nyöversatta debutsamling bär namnet ”Ljus”. Titeln gör de anspråksfulla dikterna rättvisa. De lyser oupphörligt och drabbar med sin skönhet. Det är existensen fastnaglad i korta rader, jaget förundrat utkastad i världen. Stenar och stränder får nya innebörder, framträder som våldsamhet eller nåd. Men framför allt är ”Ljus” en hoppets diktbok, en tröst och en fyr att blicka mot i mörkret.

  ROMAN

  Den svåra resan

  av Pär Lagerkvist

  Andra delen av ”Gäst hos verkligheten” utgavs först efter Pär Lagerkvists död. Det är en kort och intensiv roman, där det försonande som fanns i självbiografins första del har skalats bort. En rolig scen vid ett danskt middagsbord bågnar av såväl fördomar som självdistans i framställningen av poetens tandagnisslan i det danska gemytet. I passionen blir det däremot allvar. Det unga paret, Anders och Hilde, cirklar kring varandra i sommarheta skogar utan att kunna mötas. Anders febriga livsextas är fascinerande och plågsam. Hildes barndom sitter i henne som en hård knut. ”Den svåra resan” är en skildring av omöjlig kärlek som känns märkvärdigt samtida.

  Elise Karlsson

  Felicia Stenroth.

  SERIEROMAN

  Nattbarn

  av Hanna Gustavsson

  Ingrid är en enstörig tonåring som håller sig på sitt rum, lyssnar på hårdrock och hänger på youporn.com. Hellre det än att gå ut i vardagsrummet: där finns mamman och hennes nya pojkvän Bosse. Serieromanen ”Nattbarn” är oemotståndlig, inte minst tack vare teckningarna av Ingrid och hennes subtila minspel.

  ROMAN

  Foxfire

  av Joyce Carol Oates

  Foxfire! Plötsligt är det ordet på allas läppar i lilla staden Hammond. Fast ingen anar vilka det är som står bakom klottret som dyker upp på väggar och vandaliserade bilar: Tjejgäng som det Legs Sadovsky leder är det ingen som hört talas om. Långt senare, när det som började som ett nödvändigt uppror har gått väldigt fel, minns Maddy Monkey sin vän och deras uppväxt. Maddys insisterande stämma ger en extra dimension till den här Oatesklassikern.

  ROMAN

  Bilder som inte angår mig

  av Felicia Stenroth

  Under sommarledigheten – om man har turen att ha en sådan – finns det kanske sinnesro att fundera lite över vad det egentligen är att jobba. En av de som fångat det moderna arbetslivet bäst under senare år är Felicia Stenroth. Hennes debutroman ”Bilder som inte angår mig” beskriver unga Minnas liv i dagens Stockholm. Dagarna fylls av ströjobb där hon försöker göra sig osynlig, relationer som håller sig på ytan och snatteri som drygar ut kassan. Det är en bok som innehåller en god dos svärta och samtidigt stor ömhet för Minna och hennes försök att hitta ett drägligt sätt att leva.

  Sam Sundberg

  George Saunders. Foto: JANE MARTIN

  ROMAN

  Tell the wolves I'm home

  av Carol Rifka Brunt

  Fjortonåriga June har svårt att tåla de jämnåriga i hennes närhet, hon har glidit ifrån sin älskade storasyster och tyr sig till sin morbror, en aidssjuk konstnär på Manhattan. ”Tell the wolves I’m home” är en fullvuxen version av Pija Lindenbaums fina barnbok ”Lill-Zlatan och morbror raring”, en mångbottnad roman om vänskap, förlust och att försöka förstå vem man blir när man lämnar barndomen bakom sig. En tonsäker debut och strålande läsning även för ungdomar. Men den som vill läsa på svenska får vänta till i höst då X Publishing ger ut boken i översättning.

  FILOSOFI

  Världen som vilja och föreställning

  av Arthur Schopenhauer

  Ärkepessimisten Schopenhauer var den tyska filosofins åsnan Ior. Som svar på Leibniz argument för att vi lever i den bästa av tänkbara världar slog han här fast att vi tvärtom lever i den sämsta. En aningen sämre värld skulle inte förmå att fortsätta existera, menade han, och det bästa hopp han såg för människan var förnekelse av själva livsviljan. Det är ljuvlig läsning i en tid av narcissism och självhjälpsböcker.

  NOVELLSAMLING

  Tenth of December

  av George Saunders

  En novellsamling om förlorarnas Amerika som har hyllats sönder och samman. Saunders mix av udda figurer, destruktiva tankemönster och underfundig samhällskritik blir en sötsyrligt oemotståndlig grogg. Det är en bok att njuta i små klunkar, så att varje historia får tid att verka.

  Kaj Schueler

  Athena Farrokhzad. Foto: KHASHAYAR NADEREHVANDI

  DOKUMENTÄRROMAN

  Tiden second hand

  av Svetlana Aleksijevitj

  I dagarna utkommer ”Tiden second hand”, sista delen i Svetlana Aleksijevitjs mäktiga svit om Sovjetsamhället. Hela serien om fem böcker har den belysande undertiteln ”En utopis röster”. Den utopiska idén om den nya människan ledde snarare till fattigdom, förtryck och utrotning och för den som vill försöka förstå det sovjetiska samhälle som i dag heter Ryssland är denna bok ett måste. Närgånget och genom många och långa intervjuer har författaren skapat ett verk av enskilda röster som blir en omtumlande helhet.

  DIKTSAMLING

  Vitsvit

  av Athena Farrokhzad

  Det är alltid lika uppfriskande att upptäcka nya författare, som nu Athena Farrokhzad. ”Vitsvit” är en stark och kompromisslös debut. En familj, ett antal röster, bilder av världen. Det är en vidsynt och idépräglad diktsamling – där existensens grundläggande frågor om hemhörighet, utanförskap, tradition, kultur får nya uttryck.

  ROMAN

  Ensam i Berlin

  av Hans Fallada

  Det tog Hans Fallada ungefär fyra veckor att skriva den nästan 700-sidiga ”Ensam i Berlin”. Imponerande med tanke på hur väl romanen, som är baserad på en verklig motståndshandling i Nazityskland, står sig än i dag. Den är skriven med den inlevelse och det patos som gör att en många gånger berättad historia får ny skärpa. I en typisk bladvändare får läsaren följa den ojämna kampen mellan moral och omoral, mänsklig förnedring och maktsvinerier samt de allt vanskligare möjligheterna till ett anständigt liv. Personerna och staden Berlin är livligt beskrivna oavsett om det är nazisternas tortyrkammare, sjaskiga syltor eller vackra boulevarder.

  Josefin Holmström

  Melina Marchetta.

  UNGDOMSROMAN

  Jellicoe Road

  av Melina Marchetta

  ”Jellicoe Road” kom visserligen på svenska förra året, men den är redan en modern klassiker som man, om man inte redan läst den, bör stifta bekantskap med den här sommaren. En isande, poetisk berättelse om den föräldralösa internatskoleeleven Taylors nystande i sin familjehistoria, och om kärlek, öde och gemenskap. Den annars så mysiga internatskolelitteraturen får en välbehövlig mörk twist och lyfts till nya höjder. Låt dig inte luras av ungdomsboksetiketten; det här är en roman för alla åldrar. Omistlig, spännande, sorglig och drömsk.

  ROMAN

  Martin Andersson, Ett skuggspel

  av Sara Gordan

  Ett förtätat kammarspel att läsa i ett koncentrerat svep under någon av de dagar då man inte riktigt orkar med sommarens glättighet. Gordans gäckande berättelse om författaren Martin Anderssons försök att skriva ner sin historia, omväxlande hjälp och stjälpt av författaren Hjalmar Bergman, är hypnotisk, obehaglig och oemotståndlig – som ett mellanting mellan en psykologisk djupstudie över skuldkänslor och ett sentida Bergmandrama.

  HELIG SKRIFT

  Bibeln

  En klassiker, ja, men ständigt aktuell och helt nödvändig för att förstå lejonparten av den västerländska litteraturen och kulturen. Lika delar strålande och utmanande, omvälvande och radikal. Den som intresserar sig för engelsk litteratur läser med fördel King James-översättningen som ekar genom mycken anglosaxisk poesi.

  Aninna Rabe

  Pär Rådström. Foto: PRESSENS BILD

  ESSÄSAMLING

  Skrivandets sinne

  av Elisabeth Rynell

  Sommaren handlar inte bara om sol, bad och lättsinne, den är också en bra tid för eftertanke. Kanske rentav en smula vemod. Elisabeth Rynells essäer är innerliga och jordnära och innehåller så många tankar att bära med sig: om skrivandet, om döden och hur man måste försonas med den, även när den för tidigt tar de man älskar. Men det handlar också om betraktandet av en rödhake, om skogens tusentals subkulturer och en hel del om Sara Lidman.

  ROMAN

  Vattnet i mars

  av Mikael Fant

  Ordet ”bladvändare” är omöjligt att använda utan den minsta gnutta ironi. Men om man med det föreställer sig en sådan där bok som man sugs in i, lever med och längtar tillbaka till så fort man gjort ett uppehåll, så är Mikael Fants familjeberättelse om skilda livsöden i 00-talets Sverige just en sådan.

  ROMAN

  Sommargästerna

  av Pär Rådström

  På första sidan i ”Sommargästerna” ursäktar Pär Rådström sitt val av ”banalt” namn på romanen med att han inte vet något bättre namn på svenskarna än just ”Sommargästerna”. Och det är ju sant, med den korta tid av sommar som vi i Sverige upplever varje år är vi inget annat än eviga sommargäster. Få, kanske ingen, har bättre fångat det flyktiga i sommaren än Pär Rådström i denna klassiker från 1960, fylld av sådana omständigheter som bara inträffar på sommaren och med några av de vackraste Stockholmsbilderna i den svenska litteraturen. Som så ofta hos Pär Rådström handlar det om identiteter och roller.

  Kulturredaktionen

  Annons
  Annons
  X

  Zadie Smith.

  Foto: DOMINIQUE NABOKOV Bild 1 av 8

  Ernesto Sábato.

  Foto: EDUARDO LONGONI Bild 2 av 8

  Fabrizio Gatti.

  Bild 3 av 8

  Felicia Stenroth.

  Bild 4 av 8

  George Saunders.

  Foto: JANE MARTIN Bild 5 av 8

  Athena Farrokhzad.

  Foto: KHASHAYAR NADEREHVANDI Bild 6 av 8

  Melina Marchetta.

  Bild 7 av 8

  Pär Rådström.

  Foto: PRESSENS BILD Bild 8 av 8
  Annons
  X
  Annons
  X