Annons

Den blinde konungens spiraLäsning som bara kan beskrivas som en fest

Nils Håkanson, född 1975. Författare, översättare, förläggare. Bosatt i Stockholm.
Nils Håkanson, född 1975. Författare, översättare, förläggare. Bosatt i Stockholm. Foto: Sara Mac Key

I 20-talets Stockholm fylls danspalatsen, och nya droger sätts i rörelse – samtidigt som den politiska makten försöker reglera flödena. Nils Håkansons nya roman är som en beroendeframkallande tv-serie.

Under strecket
Publicerad

”Den blinde konungens spira” är en fristående fortsättning på ”Järnskallen” från 2015.

Ibland kan läsning bara beskrivas som en fest. Som en berusning framkallad av trycksvärta på papper. Den i dag överbrukade glosan binge watching, varje ny tv-series mål och mening, låter sig utan problem omkopplas till en lång historia av litteratur som naglat fast sina läsare i fåtöljen. Oftast går nog tankarna till mer kodifierade former av berättande – thrillers och deckare, fantasy och romance – men det finns också mer svårdefinierade undantag.

Ett sådant är Nils Håkansons serie av historiska romaner. Medan debuten ”Järnskallen” (2015) gav sig hän åt ett svindlande äventyr, skulle hans andra roman, framtidsskildringen ”Ödmården” (2017), snarast festa loss på det svenska språkets böjlighet och därmed dämpa bladvändandet en aning. När han nu återvänder till debutens utfärder i det tidiga 1900-talets Sverige, och delvis åkallar samma färgstarka persongalleri, kommer läshastigheten och ruset än en gång att skalas upp.

Annons
Annons
Annons