Annons

Läskedryck fräter sönder tänderna

Svenska tandläkare slår larm om att allt fler barn har frätskador på tänderna. Den största anledningen till skadorna, som kan göra att hela tandkronor försvinner, är den ökande konsumtionen av läsk och lightläskedrycker.

Under strecket
Publicerad

Att läskedrycker innehåller mycket socker och är en av bovarna bakom svenska folkets växande fetma är det många som känner till. Så sent som för några veckor sedan kunde SvD rapportera om en ny amerikansk undersökning som visar att läsken även ökar risken för att drabbas av typ 2-diabetes.
I takt med att allt fler varnar för vanlig läsk satsar bryggerierna stort på light-produkter. Men även lightläskedrycker och juice kan orsaka stor skada.
– Den syra som finns i dryckerna kan fräta på tänderna och medföra att tandytan försvinner, lager för lager, och leda till både ilningar och värk. I värsta fall kan hela tandkronan försvinna, säger Ann-Katrin Johansson, specialist i barntandvård som arbetar vid Nationellt kunskapscentrum för ätstörningar i Örebro.
Hon har skrivit en avhandling om frätskador hos barn och ungdomar och är djupt oroad över utvecklingen. Enligt henne kan dagens ökande konsumtion av sura produkter jämföras med den ökade sockerkonsumtionen efter andra världskriget som ledde till att befolkningen fick mycket mer karies än tidigare.

Till skillnad från karies är risken för frätskador lika stor oavsett om man dricker sockerstinn läsk eller lightläsk.
Det finns ännu ingen undersökning av hur många barn i Sverige som drabbas av frätskador, men internationella studier pekar på att mellan 10 och 40 procent av alla barn och ungdomar har grava skador och att problemen växer. Till skillnad från fetma och karies kommer den som idrottar och borstar tänderna noga inte undan, snarare innebär det en större risk.
– En ren tandyta drabbas lättare av en frätskada än en tand som har beläggningar. I samband med idrott dricker många ungdomar läsk eller sportdrycker som kan leda till frätskador.

Annons
Annons
Annons