Läsk kan göra oss äldre

Fosfat i läsk och halvfabrikat kan påskynda åldrandet och öka risken för förkalkningar i hjärta och kärl. Det varnar forskare vid Harvard i en ny rapport.

Under strecket
Publicerad
FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
Annons
FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Studien som publicerats online på FASEB Journal (The Federation of American Societies for Experimental Biology) har gjorts på möss och visade tydliga samband mellan höga fosfathalter och ett accelererande åldrande. Dessutom ökade risken för åldersrelaterade komplikationer som hjärt- och kärlförkalkning och njursjukdomar.

Mössen delades in i tre grupper där de möss som åt en fosfatrik kost levde i 15 veckor – lika länge som de möss där forskarna avlägsnat en gen, så kallad klotho-genen, som naturligt höjer fosfathalten i kroppen. En tredje grupp som saknade både klotho-genen och ytterligare en gen som innebär att fosfathalten sänks, levde jämförelsevis i 20 veckor.

Enligt forskarna tyder resultatet av studien på att höga halter av fosfat har liknande negativa effekter på hälsan hos däggdjur, inklusive människan.

–En balans av fosfat i kosten kan vara viktig för ett hälsosamt och långt liv, säger M Shawkat Razzaque, en av forskarna bakom studien vid Department of Medicine, Infection and Immunity vid Harvard School.

Sam Okret är professor vid institutionen för Biovetenskaper och Näringslära vid Karolinska Universitetet. Han har svårt att se att en fosfatrik kost skulle vara skadligt för friska individer.

–Fosfat är ett ämne som förekommer i stora mängder i kroppen naturligt och som kroppen har en bra förmåga att reglera.

Han tillägger att det alltid är svårt att överföra resultat från djurstudier på människor.

–Särskilt när man som i den här studien slår ut gener får man ofta extrema effekter som inte är överförbara på människor.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons