Annons

Lyra Koli:Läser Åsa Beckman om alkoholcurlade barn – vill skrika

Bör föräldrar avstå alkohol i barns sällskap? Debatten har väckts till liv efter en DN-krönika.
Bör föräldrar avstå alkohol i barns sällskap? Debatten har väckts till liv efter en DN-krönika. Foto: TT

Magin som Åsa Beckman beskriver från sin barndoms sommarbad är typisk för hur alkoholföretagen vill få oss att betrakta vårt supande. Men den som tror att alkohol är synonymt med lycka är hjärntvättad.

Under strecket
Publicerad

Ska man ”alkoholcurla” barnen på midsommar? frågade sig Åsa Beckman i Dagens Nyheter. Borde man verkligen låta bli att ta sig en härlig snaps bara för att de är med? Ett svalkande glas rosé? Ska man inte få förenas i den uppsluppna sommarglädjen tillsammans – den som enligt hennes krönika och ölföretagens reklam med kalla, bärnstensglittrande glas på bryggan är oskiljaktig från alkoholen?

Själv har jag tack och lov vuxit upp med nykterhetsrörelsen. I dag har jag börjat dricka, men min bild av alkohol och andra droger är fortfarande samma som den IOGT-NTO började pränta in i mig redan som elvaåring. Det är snarare min syn på livet som har förändrats: jag vill inte leva skyddad från mina mer tvivelaktiga impulser och känslolägen längre. Jag vill ibland hänge mig åt förändrade medvetandetillstånd och en dekadens som jag vet är destruktiv. Men jag tycker för den skull inte att det något som man bör göra tillsammans med barn.

Annons
Annons
Annons