Läsarnas tips: Så kokar du ägg bäst

Hur får man egentligen det perfekt kokta ägget? Läsarna har flera olika tips.

Under strecket
Publicerad
Det finns flera knep för hur man kokar det perfekta ägget.

Det finns flera knep för hur man kokar det perfekta ägget.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Annons
Det finns flera knep för hur man kokar det perfekta ägget.

Det finns flera knep för hur man kokar det perfekta ägget.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Det finns flera knep för hur man kokar det perfekta ägget. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

SvD.se skrev igår om det perfekta knepet för att få ett krämigt ägg. Det hemliga knepet är att lägga ägget i kallt vatten och sedan ta tid när det kokar upp.

Men läsarna hade flera olika tricks för att få det perfekta ägget.

”Nyckeln till ett perfekt ägg! En centimeter vatten i kastrullen. Koka upp. Lägg i äggen. Ställ in tiden; 9 minuter på mobilen (9:30 om de är modell större). Lägg på locket och dra ner värmen på läge 2-3. Kyl i kallt vatten. Lycka till”, skriver signaturen ”Mr Egghead” under artikeln.

Signaturen ”R_Rich” är inne på samma metod och skriver: ”Man kan spara energi genom att bara täcka 1/3-del av ägget med vatten och stänga av plattan när det börjar koka. Det tar då ca 6-7 min från kokning beroende på spis etc”.

Annons
Annons

Enligt ”init100” finns det ytterligare en fördel med den metoden: ”Risken för att äggen spricker är också mindre, vilket de annars kan göra när de studsar upp och ned i det kokande vattnet.”

Flera läsare rekommenderade att förenkla kokningsprocessen ytterligare genom att använda en äggkokare.

Men det är inte bara själva kokningsprocessen som tål att diskuteras när det gäller äggkokning. Flera läsare tipsade också om hur man bäst och lättast skalar äggen. Och där är hemligheten att spola äggen direkt i iskallt vatten – något som även stoppar äggens kokningsprocess.

”Jag lägger själv alltid mina ägg i kallt vatten direkt. Att det ibland ändå är lätt att skala kontra svårt att skala har med hur gammalt ägget är. Ju äldre ägget är desto torrare blir skalet o det påverkar massor”, skriver signaturen Johan Landgren.

Företaget Kronägg håller med om att färskheten på ägget påverkar hur svårt det kokta ägget blir att skala. På företagets hemsida står det:

– Ett riktigt färskt ägg är svårare att skala. Skalningen underlättas om du kyler ägget direkt efter kokning.

Och företagets knep för det perfekt kokta ägget: ”Ett löskokt ägg ska kokas i 3 minuter och ett krämigt ägg i ca 5 min. Ett hårdkokt ägg ska koka ca 8-10 min. Tänk dock på att koktiderna beror på äggets storlek – ett stort ägg tar längre tid att koka. Det finns smarta äggtimrar att lägga i kastrullen som visar när man nått önskat resultat. Tänk på att lägga i äggen i kallt vatten och ta tiden när de första bubblorna syns. Lägger du dem i kokande vatten spricker de.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons