Annons
X
Annons
X

Läsarna: Politiker och medier bakom okunnighet

Skolan, medierna och politikerna själva. Där finns roten till den okunnighet om svenska politiker som undersökningar från Göteborgs universitet påvisar. Det menar flera läsare som diskuterar ämnet på SvD.se.

På 1960-talet kunde mellan 65 och 70 procent av väljarna tala om hur den sittande regeringen såg ut. Inför riksdagsvalet 2006 hade antalet sjunkit – nu kan inte ens hälften av väljarna berätta hur regeringen är sammansatt.

Enligt undersökningen från Göteborgs universitet kunde bara 46 procent av väljarna tala om hur regeringen såg ut. Och endast 40 procent av väljarna kunde namnge en lokal eller regional politiker som kandiderade till riksdagen – att jämföra med 60 procent på 1960-talet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Så vad är orsaken till den okunskap som uppstått de senaste årtiondena? SvD.se:s läsare anser bland annat att problemet är medierna, skolan och politikerna själva.

  Annons
  X

  ”Problemet är att grundskolan har för lite diskussion om detta, förutom när det är valår. Skolan borde omformas, inte nödvändigtvis utbildningssättet utan innehållet”, skriver signaturen Civilstudent.

  Norrlänning pekar ut högskolan och politikerna som ansvariga:

  ”Undersökningen bekräftar min uppfattning om att högskolan är för tok för stor. Alltför många människor uppehåller sig där trots att de inget har att göra i den akademiska världen. Här ser vi effekten av socialdemokraternas tokpolitik de senaste åren som gått ut på att lura människor till ”högre” utbildning trots att de inte har fallenhet för dylikt”.

  Och signaturen Förälder pekar ut lärarutbildningen:

  ”Lärarhögskolorna producerar okunniga lärare som undervisar elever till okunnighet”, skriver Förälder.

  Patrik är istället inne på att massmedierna bär ett stort ansvar:

  ”Kunskaper om aktuell politik och politiker får man främst via media. Medierna väljer ofta sensationer eller att vinkla saker åt det hållet. I stället för att se goda intentioner försöker man alltid hitta fel och politikerna måste anpassa sig efter det”, skriver han.

  TG skyller också på medierna:

  ”Det är sällan man presenterar samtliga regeringsmedlemmar, media ägnar sig åt att skapa vinklade nyheter, förstorar och förminskar, väljer agenda, väljer fokus, man styr opinionsbildningen”.

  Signaturen Lorg anser däremot att ansvaret är politikernas:

  ”Kan det helt enkelt bara inte vara så att alla politiker idag är så jäkla flata och strömlinje formade att de bara flyter in i varandra”, skriver Lorg.

  Också Morpheus pekar ut politikerna som ansvariga:

  ”Det är inte så att folk har blivit mindre intresserade av politiken tror jag utan snarare att det är svårare att komma åt politiken idag då man hela tiden hänvisar uppåt till EU-fördrag, beslut och lagar. Man har på så vis kopplat bort medborgarna från styret och den svenska demokratin har reducerats till ett informationsfilter.

  Alla är dock inte överens om att det verkligen finns en utbredd okunskap om politik och politiker. ”Okunskap om svenska politiker är inte detsamma som okunskap om politik. Världen är bra mycket större än svensk socialdemokrati och Bosse Ringholm”, skriver BB.

  Och Peter ser det som självklart att studenter har sämre koll än andra:

  ”De ska ju sitta med näsan i böckerna och fylla skallarna med viktigare fakta än namnet på enskilda politiker. Positivt överraskad måste jag säga. Detta tyder på att det fortfarande krävs nån form av tidskrävande insats för att komma igenom högskolan”, skriver Peter.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X