Recension

Läsaren växer med Siri

PORTRÄTT. I Lena Einhorns nya bok skildras hur den unga adelsfröken Siri bryter mot konvenansen och blir fru Strindberg. När den småaktige författaren försöker förstöra hennes tillvaro tar hon strid igen och blir en feministisk förebild.

Publicerad
Annons

”Följaktligen… döm inte. Beskriv bara dina egna reaktioner. Skriv aldrig om författaren eller om verket – bara om dig själv och din konfrontation med verket eller med författaren. Om dig själv har du lov att skriva.” (Gombrowicz, Dagbok 1953–1956, min övers.)

Den store kverulanten och polemikern Witold Gombrowicz måste ha tänkt sig en bokanmälares möte med ett litterärt verk och dess författare som ett chevalereskt gräl på tremanhand. Men hur man kan redogöra för sitt intryck av en bok utan att tala om själva boken, dess struktur, dess intentioner, dess skönhet och skönhetsfläckar, det är svårt att begripa. Här går det ju knappast att separera orsak och verkan från varandra. Men för att lyda den retlige polacken skall jag försöka att inte döma utan bara relatera mina intryck av mötet med ”Siri”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons