Annons

WLäsaren leds med fram till Woyzecks avrättning

Steve Sem-Sandberg tilldelades Augustpriset för "De fattiga i Łódź" 2009.
Steve Sem-Sandberg tilldelades Augustpriset för "De fattiga i Łódź" 2009. Foto: Stefan Tell

I sin nya roman går Steve Sem-Sandberg på djupet med soldaten Woyzeck som mördar sin hustru och blir föremål för en långdragen psykiatrisk utredning. Det är en bok som inte ger förståelse, men något större: en känsla av solidaritet.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Den 3 juni 1821 dödar soldaten Johann Christian Woyzeck sin älskade Johanna Woost genom upprepade hugg med en avbruten sabelklinga. Fallet upptar allmänhetens intresse i hemstaden Leipzig så till den grad att det knappt avtar under de tre år som hinner förflyta innan domen fastställs, en effekt av brottets gåtfulla natur och det faktum att ett hovråd vid namn J C A Clarus ägnar ansenlig tid åt att försöka utröna huruvida den åtalade är att betrakta som tillräknelig – det vill säga, om gärningsmannen varit tillräckligt medveten om sitt handlande för att kunna tillskrivas straffrättsligt ansvar. Det har han, anser rätten. Han avrättas på stadens torg 1824, inför en begeistrad folksamling.

Woyzecks tragiska öde återges redan ett decennium senare i Georg Büchners välkända drama, och i pjäsens gestaltning av vansinnet följer myten: ett mordfall i mängden blir till en bärande undersökning av människans oberäkneliga förmåga att gå emot sina moraliska övertygelser.

Annons
Annons
Annons