X
Annons
X
Recension

Den första stenen Läsaren blir utmattad av allt våld

Levande flådda, dekapiterade kroppar, barn som utnyttjas och dödas... Carsten Jensen, som har skrivit om Afghanistan sedan slutet av 1980-talet, skildrar krigets fasor utan omskrivningar. John Sjögren har läst en omfattande krigsroman där våldet aldrig är heroiskt – men som till slut gör sin läsare avtrubbad.

Carsten Jensen, född 1952, är välkänd dansk författare, journalist, kritiker och debattör. Hans episka roman ”Vi, de drunknade” – som utspelar sig i författarens hemby Marstal – hyllades av kritikerna och har översatts till en mängd språk. Foto: Poppe, Cornelius / TT

Krigsskildringen är en svårbemästrad genre. Hur brutal författaren än väljer att göra sin berättelse slutar det ofta med att det under alla vedervärdigheter ändå lurar ett slags romantiskt skimmer som vill lägga sig över skildringen av den grymma men heroiska tillvaron som soldat. Visst finns det något heroiskt och ädelt över soldaten som är redo att offra sitt liv för en god sak. Men få är de krig där ett entydigt gott ställts mot ett alltigenom ont. Och även de godaste intentioner förvandlas lätt av krigets våldsmekanismer till djupaste ondska. Endast i undantagsfall kan krig beskrivas som heroiskt och ädelt. Krig är i allmänhet inget annat än den råaste formen av meningslöshet.

Allt detta vet Carsten Jensen mycket väl. Hans stora krigsroman "Den första stenen", om kriget i Afghanistan, undviker fällan med det romantiska skimret genom att bejaka den. Romanen handlar nämligen om ett gäng unga danska soldater som kommit till Afghanistan med mer eller mindre romantiska illusioner om vad kriget kan vara. Jensen gestaltar sedan genom sin långa roman hur dessa illusioner, på brutalast tänkbara sätt, slås sönder. De många turerna i romanens intrig ska inte avslöjas här (berättelsen är i sina bästa stunder riktigt spännande) men så mycket kan sägas som att ont och gott, fiende och vän, byter plats och blandas samman. Jensen visar hur kriget urholkar all moral och kan förvandla en människa till just det onda som hon säger sig bekämpa.

Carsten Jensen, född 1952, är välkänd dansk författare, journalist, kritiker och debattör. Hans episka roman ”Vi, de drunknade” – som utspelar sig i författarens hemby Marstal – hyllades av kritikerna och har översatts till en mängd språk.

Foto: Poppe, Cornelius / TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X