Annons
Ledare

Fredrik Johansson:LAS skakar Jöken

Foto: Jessica Gow/TT

Det är svårt att se hur L och C trovärdigt ska kunna hävda att de bevakar sina intressen i Jöken, om inte LAS reformeras enligt det förslag utredningen lagt fram.

Under strecket
Publicerad

Förhandlingarna om ett nytt huvudavtal mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv strandade under natten till torsdag. Alla parter uttrycker besvikelse för att man inte kunnat komma överens efter tre års förhandlingar och stora frågor faller med Januariöverenskommelsen nu tillbaka i knät på politiken. Vi kommer se ett avancerat hårklyveri kring formuleringar i Jöken, men det viktigaste beskedet är ändå att Centerpartiet och Liberalerna vidhåller att den utredning som Gudmund Toijer gjort ska genomföras om parterna inte kommer överens.

Det finns en myt om att Sverige har en arbetsmarknad utan politisk inblandning, där parterna i förhandling kommer överens om löner och villkor. Från vänster till höger försvaras denna "Svenska modell”, nu senast mot kommissionens tankar på i lag reglerade minimilöner. Sanningen är att detta är en punkt man passerade för mycket länge sedan. Staten är sedan 70-talet den alltid närvarande tredje parten på arbetsmarknaden.

Annons
Annons
Annons