UndergångenLäs Malte Persson i dag – i morgon kan det vara för sent

Malte Persson är författare, översättare och kritiker. Han debuterade 2002 med romanen ”Livet på den här planeten”.
Malte Persson är författare, översättare och kritiker. Han debuterade 2002 med romanen ”Livet på den här planeten”. Foto: Sofia Runarsdotter

Malte Perssons nya bok löper mellan ordets begynnelse och den skymningstid då varken dikten eller dess mening finns kvar. I ”Undergången” mixar han vemod och förtvivlan till en storslagen berättelse om vårt övermod.

Under strecket
Publicerad
Albert Bonniers förlag
Foto: Albert Bonniers förlag
Annons

Hur föreställa sig en framtida läsare i undergångsmärkta tider? Den kanadensiske poeten Christian Bök beslutade redan för tjugotalet år sedan att, för säkerhets skull, koda in sin vers i DNA hos en hyperresistent bakterie. Malte Persson väljer i sin nya diktsamling att insistera på den tryckta boken som poesins lagrings- och spelplats. Men på baksidan bifogas ett memento: ”Förr eller senare kommer mänskligheten att vara försvunnen. Då är det för sent att läsa dessa dikter.”

Så sant. Och det vore en grav miss att missa dessa med lätt hand och skarp tanke konstruerade språksonder på resa genom historien: från en coronahärjad samtid till den avlägsna punkt då varken det ena eller andra, värddjur eller virus tagit form.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons