Larsson var en lysande formuleringskonstnär

Under strecket
Publicerad
Annons

analys | Från arbetargrabb till miljöminister

Det finns ett klassiskt ögonblick i den avslutande partiledardebatten i valet 1982. Socialdemokraternas Olof Palme tar på sig läsglasögonen, tar upp ett papper, tittar med hjälp av TV-kameran rakt in i ögonen på medborgarna i vardagsrumssofforna och säger att han nu ska förklara varför han kallar sig socialist, demokratisk socialist.
”Jag är en demokratisk socialist med stolthet och glädje”, börjar Palme och beskriver hur han blivit det när han sett orättvisor i länder som Indien och USA, förtryck som kommunismens och nazismens och när han fick klart för sig hur den svenska socialdemokratin brutit marken för demokrati och lyft landet ur fattigdom och arbetslöshet på 1930-talet. Han räknar upp ATP och varnar för ökade klyftor om de borgerliga får bestämma och slutar:
”Visst är jag demokratisk socialist; som Branting när han genomförde rösträtten; som Erlander när han byggde ut den sociala tryggheten och ATP. Det handlar om solidaritet och omtanke människor
emellan”.
Repliken som är ovanligt välformulerad skrevs av Kjell Larsson flera dagar före partiledardebatten när Palme samlat några av sina närmaste medarbetare på SSU:s kursgård Bommersvik.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons