Annons

Lars Vilks yttrandefrihet angår oss alla

Skyddet för yttrandefriheten är nödvändigt just när yttrandena är irriterande. Det menlösa behöver inget försvar, skriver Krister Thelin.

Under strecket
Publicerad

Yttrandefriheten har ett pris. Konstnären Lars Vilks, känd för sin monumentala träskulptur Nimis i Kullaberg (som den siste juli fyller 40 år) och sina rondellhundar med profeten Muhammed, vet vad det kostar. Hans provokativa krumsprång har inte omfattats av någon vidare värme i svenska kulturkretsar. Han ses närmast som en irriterande provokatör. (Upplysning: jag räknar Vilks som en vän och har också bistått honom i den dialog han haft med polismyndigheten angående personskyddets utformning).

Utan begäran från Vilks beslöt polisen på nationell nivå år 2010, att han skulle erhålla personskydd. Bakgrunden var det hot och attentat som riktats mot honom. Hans teckning ”Profeten M. som rondellhund” publicerades i ett flertal tidningar 2007. Särskilt publiceringen i Nerikes Allehanda 2007 väckte starka reaktioner. Sedan dess har Vilks varit föremål för hot och fördömanden från den muslimska världen och dess sympatisörer. Han har utsatts för fysiska angrepp på sig och sin egendom.

Annons
Annons
Annons