Lars Vilks om sparandets konst

Under strecket
Publicerad
Annons

Konstnären Lars Vilks valspråk är högst intressant: ”Allvar är den enfaldiges sköld”. Sannerligen om där inte finns ett sanningskorn! Den som aldrig skrattar förmodas bära på djup och visdom också om dessa aldrig yppar sig.
Ett annat Vilks-motto är ”allting är en fördel” och ett tredje ”var aldrig tråkig”. Ur dem har Lars Vilks nya absurdistiska textverk uppstått: Spartips - 34 tips för konstnärer, kommuner, vissa obemedlade samt underbetalda (87 s, Nya Doxa, ca 160:-).
Omgående anges tonen med att författaren refererar till Beckett, men Vilks är roligare och ligger närmare Jonathan Swifts ”A modest proposal” än ”I väntan på Godot”.
Det är på förekommen anledning Vilks bjuder ut sina spartips. På grund av konstverk han uppfört på naturreservatsmark dras han med en stor skuld till staten. 1980 började han bygga en drivvedsskulptur, ”Nimis”, på Kullaberg i Skåne. Länsstyrelsen ingrep men Vilks fortsatte och 1998 stod den stora betongskulpturen ”Omfalos” klar.
Den bortfördes med ordningsmaktens pråm och
räkningen var på hundratusen.

En summa som Lars Vilks inte ägde men eftersom allting är en fördel ser han till att göra konst av varje sparåtgärd samt ser till att sparandet sker ”inom ramen för en existentiell diskurs”. Han lär ut hur man lagar strumpor med tidningspapper enligt olika skolor. På det tjänar han tre hundra kronor per år så att skulden kan vara betald om drygt 300 år.
Men det borde kunna gå fortare för hans idéer är många. Så vrider han till exempel in gatlyktan utanför fönstret i sitt eget rum, sänker taket för att bättre utnyttja värmen, hämtar kvarlämnade rovor i åkern, tigger om tråd hos folk att laga kläderna med, går tillbaka till sändaren av julkort och kräver pengar för att denne påstått att julen ska bli god när den inte alls blev det. Absoluta knasigheter blandas alltså med ironiska husmorstips, alltsammans åtföljt av Vilks egna teckningar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons