Annons
X
Annons
X

Lars Vilks: Gårdagen var ett nederlag för alla

Konstnären Lars Vilks säger sig må bra dagen efter attacken mot honom vid Uppsala universitet.

Han menar att det avbrutna föredraget är ett nederlag för alla parter.

Lars Vilks var inbjuden till Uppsala universitet för att tala om gränsen för
yttrandefrihet inom konsten. När han började visa en film om homosexualitet och religion började en del människor i publiken reagera negativt. En man rörde sig mot konstnären som först trodde att han fått ett slag av mannen. Egentligen var det den väktare som gick emellan som gjorde att konstnären fick en smäll och slog sönder sina glasögon.

– Jag har hämtat mig väl. Men det är en chockartad upplevelse att bli utsatt för fysiskt våld. Jag känner i kroppen att jag fått en stöt, men jag är återställd, säger han till Svd.se.

Efter
tumultet fick föreläsningen avbrytas och den kom aldrig igång igen. Enligt Lars Vilks var det muslimska fundamentalister som störde hans föreläsning.

Annons
X

– Jag fördes ut och hörde bara skrik och buller. Det var stökigt i en halvtimme, man var oförmögen att tömma salen. Jag kunde inte övernatta i Uppsala utan fick göra det på hemligt ställe i Stockholm.

Filmen som vissa i publiken reagaerade på heter Allah ho gaybar. Den är gjord av iranskfödda konstnärinnan Sooreh Hera och handlar om religion och homosexualitet. Den visar bland annat bilder på halvnakna män i sexuellt utmanande ställningar, vissa av dem bär masker som sägs föreställa Muhammed. Filmen innehåller också bilder på George W. Bush och påven. Lars Vilks har blivit
anklagad för att gnugga händerna över bråket igår, men säger sig vara ledsen över att det blev som det blev.

– Gårdagen var ett nederlag för alla. De som bråkade i Uppsala gör sig själva en otjänst, för det här drabbar alla muslimer. De allra flesta muslimer är ju inte fundamentalister och struntar i de här konstverken.

Ett annat exempel som Vilks presenterade på sin föreläsning var polska konstnärinnan Dorota Nieznalskas konstverk som är ett kors med påmonterat foto av en penis. 2003 dömdes hon till böter och samhällstjänst för att ha förolämpat kyrkan. Efter en lång överklagandeprocess blev hon förra året frikänd.

Förutom Allah ho gaybar nämner Lars Vilks verk av fotograferna Sally Mann och Robert Mapplethorpe som blivit hårt debatterade när det gäller konstnärens yttrandefrihet. Mann har blivit anklagad för att hennes bilder ska vara barnpornografiska medan Mapplethorpe väckt kontrovers med sina homoerotiska foton.

Tre personer greps av polisen i Uppsala efter bråket, men är nu släppta i väntan på fortsatt utredning. En anmälan om våldsamt upplopp är upprättad av polisen.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X