Annons

En dramatikers dagbok 20132015Prosa på en nivå som saknar motstycke i Sverige

Lars Norén på en av två bilder från den stramt formgivna dagboken.
Lars Norén på en av två bilder från den stramt formgivna dagboken. Foto: Nelly Bonner

I den tredje tegelstenen ser vi Lars Norén fundera på både döden, livet och ”svenska kritikers medelmåttighetsreflex”. Ofta med dottern Sasha som länk till omvärlden. Carl-Johan Malmberg läser en bok som är både unik och monstruös.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lars Noréns ”En dramatikers dagbok” har nu nått sin tredje del, en tegelsten liksom de tidigare, strikt formgiven av Nina Ulmaja. Den 1 september 2013 skriver han: ”Min dagbok är inte ett projekt”. Det är rimligt att han säger så, för projekt har mål och något mål med Noréns amalgam av allt upptänkligt är svårt att hitta. Har Evigheten en litterär form, tänker jag, är det denna dagbok. Tusentals sidor där allt på en och samma gång står helt stilla, går runt i oändliga upprepningar, och ständigt förnyas, blir fräscht och aldrig tidigare sett eller sagt. Och det är bara i skrift, i ett speciellt sätt att hantera skriften, som en sådan paradox av tid och icke-tid kan ta form. Hemligheten med Noréns dagbok verkar vara att allt skrivs utan tillbakablickar, allt är nystart och utan plan, ”Jag börjar om”, skriver han den 21 december 2013.

Ändå planerar han och blickar bakåt – hur undviker en människa det? – och vi får nu provisoriska namn på de olika volymerna i serien: den första kallas ”Arbete”, den andra ”Avsked” och den nya om åren 2013, 2014 och 2015 kallas ”Ålderdom”. Den fjärde, som väl skrivs just när jag skriver det här, ska heta ”Döden” eller bara ”Död”. I ”Ålderdom” antyds möjligheten att den blir postum. Fast utifrån filosofen Herakleitos, en av Noréns ledstjärnor i den nya dagboksdelen där filosofiska reflektioner är själva huvudspåret, kan man säga att också de redan existerande dagböckerna är postuma; de ögonblick och den Lars de är avtrycken av är redan förintade i Tidens flöde, befriade skulle väl författaren säga.

Annons
Annons
Annons