Lars Norén hoppar av toppjobb

Nästa höst var det tänkt att Riksteaterns radarpar Lars Norén och Ulrika Josephsson skulle ta över den danska prestigeteatern Betty Nansen. Men efter massiv dansk kritik hoppar de nu av.
– Ja, vi har nu skrivit till Köpenhamns teaterstyrelse och meddelat att vi avsäger oss uppdraget, säger Ulrika Josephsson.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nyheten om att Riks Dramas två konstnärliga ledare Lars Norén och Ulrika Josephsson lämnar Sverige för danska Betty Nansen Teatret överraskade såväl den svenska som danska kulturvärlden för några veckor sedan. Men utnämningen mötte hårt motstånd i Danmark. Kritiken riktade sig inte mot Norén och Josephsson personligen, utan mot hur paraplyorganisationen Köpenhamns teaterstyrelse genomfört rekryteringen.
Betty Nansens nuvarande ledare, Peter Langdahl och Henrik Hartmann, var nämligen både framgångsrika och omtyckta och hade gärna fortsatt.
– Anledningen till att vi nu hoppar av är den infekterade situation som uppstått i Danmark efter utnämningen. Vi har insett att det ligger en massa saker bakom som vi inte haft insyn i, i kontakten mellan olika styrelser och annat, säger Ulrika Josephsson.
Att i det uppkomna läget gå in och göra ett kreativt arbete är omöjligt, menar hon.
Bakgrunden till rabaldret var att Köpenhamns teaterstyrelse, med uttalad ambition att föryngra stadens teaterpublik, i ett svep presenterade nya ledningar för stadens fem största teatrar. Beslutet att byta ut ledningspersonal var kontroversiellt även internt – en av ledamöterna avgick före beskedet, och senare tvingades ordföranden sluta när proteststormen växte. Kritiken kulminerade förra veckan när Betty Nansens styrelse skickade ett brev till Norén, Josephsson och Köpenhamns teaterstyrelse där de uppmanade den nya ledningen att avstå från jobben.
– Vi hade planerat att åka ner och träffa Betty Nansens personal den här veckan, men eftersom vi nu väljer att kliva av så kommer vi inte att göra det, säger Josephsson.
Vad händer med dig och Lars Norén nu då?
– Våra kontrakt med Riksteatern går ut nästa sommar i vilket fall som helst, de påverkades inte av att vi tog det här jobbet. Nu får vi se vad som händer framöver.

Daniel Åberg/TT Spektra

Annons
Annons
Annons