”Riksbanken bäddar för kris”

Riksbankens nollräntepolitik ökar risken för en ny finanskris. Den skarpa varningen levereras av en av landets tyngsta ekonomiprofessorer, Lars Jonung. Han är rädd att Sverige gör samma misstag som USA gjorde inför kraschen 2008. ”Det är oroväckande att Riksbanken tycks överge sin viktiga uppgift att värna den finansiella stabiliteten”, säger Lars Jonung.

Under strecket
Publicerad
Lars Jonung är Professor emeritus i nationalekonomi på Lunds Universitet.

Lars Jonung är Professor emeritus i nationalekonomi på Lunds Universitet.

Foto: DANIEL NILSSON
Annons

Lars Jonung är professor emeritus vid Ekonomihögskolan i Lund och en av Sveriges mest välmeriterade ekonomer. Han har tidigare bland annat varit ordförande för finanspolitiska rådet och visar sig, i en öppenhjärtig intervju med SvD Näringsliv, vara klart oroad över dagens ekonomiska utveckling i Sverige. Allt sedan Riksbanken, med Stefan Ingves i spetsen, nyligen tryckt ner styrräntan till historiskt låga noll.

– En centralbanks viktigaste uppgift idag är att slå vakt om den finansiella stabiliteten. Nu håller vi på att få två centralbanker. En heter Riksbanken som trycker på lånegasen samtidigt som den säger till den andra centralbanken, Finansinspektionen, att trycka på kreditbromsen. Det är ett recept för framtida problem, säger Lars Jonung.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons