Annons
X
Annons
X

Lars Calmfors ger sig in i Riksbanksdebatten

Ekonomiprofessorerna Lars Jonung och Lars E O Svensson har de senaste dagarna kritiserat varandra hårt och beskyllt varandra för räknefel och grundlösa påhopp. Nu slänger sig ytterligare en Lars in i leken. Professor Lars Calmfors ställer sig mitt emellan de två kombattanterna, men ger Lars E O Svensson mest stöd.

Ekonomiprofessorn Lars Calmfors.
Ekonomiprofessorn Lars Calmfors. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Riksbanken har sänkt räntan till noll. Ekonomiprofessorer Lars Jonung anser att det är alltför expansivt och bäddar för en ny finanskris. Lars E O Svensson däremot anser tvärtom att det inte räcker då inflationen fortfarande är alltför låg och räntan borde därför sänkas till minus.

Nu ger sig ytterligare en ekonomiprofessor vid namn Lars in i debatten. Den här gången är efternamnet Calmfors, och han ställer sig på Svenssons sida. Riksbanken bör snarare gasa än bromsa för att få fart på inflationen.

– Ja, jag håller nog med om att man kan sänka räntan ytterligare ett steg. Men man kan inte sänka till särskilt mycket minus. Så det handlar snarare om att Riksbanken ska köpa obligationer, alltså någon form av kvantitativa lättnader.

Annons
X

Jonung och Svensson har bråkat om hur många jobb en lägre ränta skulle ha gett och hur man ska räkna med inflationsförväntningar i de nationalekonomiska modellerna. I den striden vill dock inte Lars Calmfors ge sig in som domare.

En annan strid mellan Jonung och Svensson gäller om Riksbanken bör inrikta räntepolitiken på finansiell stabilitet eller fokusera på inflationsmålet. Där ger Calmfors professor Lars E O Svensson rätt.

– Jag tycker som Svensson att man ska inrikta Riksbankens räntepolitik på inflation och konjunkturstabilisering.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Medan Riksbanken ansvarar för att hålla inflationen på en låg och stabil nivå, bör andra ta ansvar för den finansiella stabiliteten. Därför tycker Calmfors att det vore lämpligt att införa ett amorteringskrav på lån över en viss nivå, kanske 50 procent av bostadens värde.

  – Men det måste vara långa amorteringstider. Möjligtvis skulle man även kunna koppla det till folks inkomst, det är farligare om man har lånat väldigt mycket i förhållande till sin inkomst.

  Och medan Lars E O Svensson inte alls är oroad över en bostadsbubbla i Sverige, så är Lars Calmfors inte lika lugn.

  – Jag är väl lite mer orolig än vad han är. Det är ju väldigt svårt att veta. Bostadspriserna och hushållens upplåning har stigit mycket, men det finns ju reala faktorer som lågt byggande och en dåligt fungerande hyresmarknad som kan förklara det. Samtidigt finns det argument som talar för att vi har en boprisbubbla också. Politiken bör utformas så man är på den försiktiga sidan då vi är i ett väldigt svårbedömt läge.

  Annons
  Annons
  X

  Ekonomiprofessorn Lars Calmfors.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X