Annons

Lars Adaktusson: Junckers väg framåt fara för EU

EU-parlamentariker Lars Adaktusson (KD).
EU-parlamentariker Lars Adaktusson (KD). Foto: FREDRIK PERSSON / TT

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers vision om ett europeiskt samarbete präglat av ökad överstatlighet är inte vägen framåt för Europa, skriver EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD).

Under strecket
Publicerad

Det var klarspråk när EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i veckan höll sitt årliga tal om tillståndet i unionen inför Europaparlamentet. Tydlighet och klara besked är centralt i politiska sammanhang, ändå var Junckers tal i väsentliga delar problematiskt. Inte främst för att hans reformförslag kostar mycket pengar, utan för att de undergräver idén om att EU-samarbetet ska fokusera på stora gränsöverskridande utmaningar och låta medlemsstaterna sköta resten.

Pläderingen för frihandel som fanns i talet var bra och viktig. EU är världens största handelsblock och kan i kraft av detta få till stånd jobbfrämjande avtal med exempelvis länder som Australien och Nya Zeeland. Genom förverkligandet av en digital inre marknad kommer innovativa svenska småföretag att kunna nå en ny kundkrets utanför Sveriges gränser. Positivt var även markeringen mot Polen och Ungern om att samtliga EU:s medlemsländer måste acceptera rättsstatens principer och EU-domstolens utslag.

Annons
Annons
Annons