Annons

Lars Åberg:Hur många vill egentligen förändras?

Kommer de som har proteströstat och de som skyndat till etablissemangets försvar att kunna återfinna ett gemensamt hem i de statsbildningar, som trots allt lyckats garantera flertalet ett anständigt liv?
Kommer de som har proteströstat och de som skyndat till etablissemangets försvar att kunna återfinna ett gemensamt hem i de statsbildningar, som trots allt lyckats garantera flertalet ett anständigt liv? Foto: Matt Dunham / TT
Under strecket
Publicerad

Märkliga saker inträffar ständigt och den gångna hösten och vintern skedde ett av dessa alltmer frekventa skiften: många som betraktat sig som i någon mening systemkritiska valde att göra sig till etablissemangets försvarare och gav sitt stöd åt EU, Clinton, religiösa potentater, pressade myndigheter och självtillräckliga medier.

De anammade ett perspektiv de tidigare markerat avstånd till eftersom alternativet, med luft under vingarna, framstod som mycket värre. Där globaliseringen länge fått tjäna som förklaring till de flesta samhällskrämpor inträdde nu i stället populismen i rollen som den voodoodocka som de alla ville sticka sina nålar i.

Annons
Annons
Annons