Hela denna artikel är en annons

Larmet: Då kan allt kaffe vara borta

Foto: Rena Effendi för National Geographic/ Nespresso

Varje år produceras det över 9,5 miljoner ton kaffe världen över, men nu riskerar det att minska. Enligt en studie kan kaffet försvinna redan innan 2100 till följd av ökande temperaturer, växtsjukdomar och skövling av skogar.

60 procent av de kaffesorter som växer vilt idag riskerar att försvinna.

Foto: Rena Effendi för National Geographic/ Nespresso Bild 1 av 3

Don Fernando på familjens gård.

Foto: Rena Effendi för National Geographic/ Nespresso Bild 2 av 3

Don Fernando vill lämna över gården till sina barn när de blir stora nog.

Foto: Rena Effendi för National Geographic/ Nespresso Bild 3 av 3

Reviving Origins är Nespressos initiativ vars syfte är att återställa kaffeproduktionen i regioner där den är hotad eller helt ödelagd på grund av naturkatastrofer, konflikter eller ekonomisk instabilitet. Reviving Origins lanseras inom ramen för Nespressos hållbarhetsprogram, AAA Sustainable Quality Program. I dag är över 100 000 kaffebönder en del av Nespressos hållbarhetsprogram som hjälper bönder att odla mer hållbart och långsiktigt.

– Tack vare AAA:s utbildningsprogram har vi lärt oss hur vi ska minska antalet skadedjur på våra kaffebuskar och problem som kan uppstå vid våra skördar, AAA har varit stor hjälp här i området, säger Zachariah från Zimbabwe, en av de som ingår i Nespressos AAA Sustainable Quality Program.

EXTERN LÄNK: Det gör Nespresso – för att rädda kaffetad.doubleclick.net

60 procent av de kaffesorter som växer vilt idag riskerar att försvinna.

Foto: Rena Effendi för National Geographic/ Nespresso Bild 1 av 2

Don Fernando på familjens gård.

Foto: Rena Effendi för National Geographic/ Nespresso Bild 2 av 2
60 procent av de kaffesorter som växer vilt idag riskerar att försvinna.
60 procent av de kaffesorter som växer vilt idag riskerar att försvinna. Foto: Rena Effendi för National Geographic/ Nespresso

Ny forskning visar att 60 procent av de kaffesorter som växer vilt i dag riskerar att försvinna de kommande åren. Nespresso har sedan 2009 arbetat tillsammans med miljöorganisationen IUCN för att säkra beståndet av kaffe samtidigt som man undersöker hur framtiden kommer se ut det kommer till odling av kaffe.

Hjälpte sina föräldrar på gården – nu får han hjälp av sina barn

Don Fernando på familjens gård.
Don Fernando på familjens gård. Foto: Rena Effendi för National Geographic/ Nespresso

Don Fernando från Caqueta i Colombia har odlat kaffe hela livet. När han var liten så hjälpte han sina föräldrar på gården och när han blev gammal nog tog han över den efter sin far. Tack vare Nespressos AAA-program har han lärt sig att ta hand om sitt plantage bättre än tidigare och hur han ska göra för att se till att hans kaffebönor håller högre kvalité än tidigare. Något som gör att både kaffet blir bättre och att hans odling kan växa. Hans dröm är att kunna lämna över sin farm till sina barn – precis som hans pappa lämnade den till honom.

Don Fernando vill lämna över gården till sina barn när de blir stora nog.

Foto: Rena Effendi för National Geographic/ Nespresso Bild 1 av 1

– Jag ser Caqueta utvecklas hela tiden och fler och fler intresserar sig för kaffeodling och det är det arvet jag vill lämna vidare till mina barn. Varje dag lär jag mig någonting nytt som jag sedan kan lära ut mina barn som de kan använda när de tar över gården säger han.

För att skydda de kaffearomerna och bevara kaffets färskhet använder Nespresso aluminiumkapslar. Aluminium är hundra procent återvinningsbart i all oändlighet, vilket gör det till ett hållbart alternativ. Förbrukade kaffekapslar kan enkelt lämnas in i Nespressos butiker eller på någon av de 5 800 återvinningsstationer runt om i landet.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Nespressos hållbarhetsarbete härad.doubleclick.net
Don Fernando vill lämna över gården till sina barn när de blir stora nog.
Don Fernando vill lämna över gården till sina barn när de blir stora nog. Foto: Rena Effendi för National Geographic/ Nespresso
Annons
Annons
Annons