Larm: Värre psykisk ohälsa under pandemin

Isolering, sämre ekonomi och färre kontakter med vården pekas ut som orsaker till att tillståndet för personer som sedan tidigare lider av psykisk ohälsa riskerar att förvärras, enligt RSMH. Arkivbild.
Isolering, sämre ekonomi och färre kontakter med vården pekas ut som orsaker till att tillståndet för personer som sedan tidigare lider av psykisk ohälsa riskerar att förvärras, enligt RSMH. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Coronapandemin slår hårt mot personer som mår psykiskt dåligt. Ökad isolering, sämre ekonomi och informationsöverflöd är riskfaktorer.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Redan i dag finns tecken på att personer med psykisk ohälsa drabbats svårt av pandemin, enligt Riksförbundet för social och mental hälsa (RSMH) som har gjort en rundringning till sina lokalföreningar. Förbundet har 7 000 medlemmar med erfarenhet av psykisk ohälsa.

– En del har inte kunnat gå till sin ordinarie psykiater för att man inte har vågat gå ut på grund av covid-19. Och det innebär att vi kommer att få se fler som önskar att ta sina liv för man kan inte se någon ände på eländet, säger Barbro Hejdenberg Ronsten, förbundsordförande för RSMH, till Sveriges Radio Ekot.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons