Annons

Larm om vanvårdade minkar

Minkar som föds upp i Sverige lever under fruktansvärda förhållanden, hävdar en djurrättsgrupp som tagit sig in på flera minkfarmer.

Under strecket
Publicerad
Foto: SCANPIX/DJURÄTTSALLIANSEN Bild 1 av 1
Foto: SCANPIX/DJURÄTTSALLIANSEN Bild 1 av 1
Foto: SCANPIX/DJURÄTTSALLIANSEN

Gruppen har bland annat dokumenterat djur som bitit ihjäl varandra.

Organisationen Djurrättsalliansen har under ett års tid tagit sig in på femton av Sveriges 75 minkfarmer för att dokumentera hur djuren lever.

På en majoritet av farmerna hittades sjuka och skadade djur, till exempel minkar med öppna sår. Det var också mycket vanligt att djur hittades döda i burarna och på nästan alla av de farmer som Djurrättsalliansen tagit sig in på kunde organisationen filma djur med onormala beteenden som att vagga fram och tillbaka.

”Vi har även dokumenterat kannibalism, minkar med ögoninfektioner, bortslitna öron och stora köttsår. Det är uppenbart att minkar på svenska farmer mår mycket dåligt”, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Enligt Linda Sliren, talesperson för Djurrättsalliansen, planerar organisationen inte att polisanmäla nägra av de filmade farmerna.

– Däremot hoppas vi och förutsätter att det här blir en fråga inför valet, säger Linda Sliren till SvD.se.

Enligt henne har organisationen inte förstört något, men de har tagit sig in på farmarna i hemlighet och utan lov.

I november förra året gick Djurrättsalliansen ut med en granskning av svenska grisfarmer. Gruppen hade tagit sig in och filmat och fotograferat på närmare 100 grisfarmer. Granskningen visade flera fall av vanvård.

Jordbruksverkets djurskyddschef Björn Dahlén säger till TT att han inte har sett Djurrättsalliansens granskning.

– Men gör man en sådan här undersökning kan jag mycket väl tänka mig att man hittar saker som inte ser bra ut och de ansvariga måste givetvis förklara sig. Det finns alltid rötägg, säger han.

Enligt Dahlén hade pälsnäringen ett regeringsuppdrag att göra förbättringar för djuren och att dessa skulle vara genomförda 2010.

– Vi har inlett en diskussion med pälsnäringen och det är saker på gång. De har tagit fram ett första utkast till djuromsorgsprogram.

Dahlén säger att om inte skyddet för minkarna fungerar kan det bli fråga om en påtvingad utveckling eller till och med en avveckling för pälsnäringen.

– Vi ska titta över de föreskrifter som reglerar hållande av pälsdjur. Det finns redan sådana i dag men de räcker inte utan måste troligen kompletteras. Och det arbetet kommer att börja i höst, säger han.

och TT

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons