Annons
X
Annons
X

Tolv gängkonflikter – polisen befarar fler skjutningar

Tolv pågående gängkonflikter i Stockholmsområdet. Fem mord inom loppet av bara några dagar. Polisen beskriver situationen som alarmerande och sätter in extra resurser men räknar ändå med fler skjutningar.

Av TT
(uppdaterad)
Dubbelmordet i Kista

Vid en snabbinkallad pressträff på torsdagen summerade polisen läget som regionpolischef Ulf Johansson beskriver som "alarmerande och mycket allvarligt".

– Vi har haft ett stort antal grova brott och skjutningar i Stockholm den senaste tiden, säger han.

Stockholmspolisen är tungt belastad. För närvarande utreder man 47 mord och 57 mordförsök. Bara i år har 17 skjutningar inträffat som lett till sju döda och 14 skadade. Utöver det har man 436 andra grova brott på sitt bord.

Annons
X

Poliser från Göteborg kommer nu att förstärka utredningarna i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter Väst.

– Vi kommer att stötta. Vi sammanställer i detta nu vad vi kan bidra med, vilken typ av personal och resurser vi kan tillföra, säger Robert Karlsson, chef för den regionala utredningsenheten i polisens region väst, till SVT.

– Vi har god erfarenhet av den här typen av utredningar.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Foto: Jessica Gow/TT

  På frågan om polisen har lyckats punktmarkera de kriminella grupperingarna svarar Gunnar Appelgren som jobbar med Mareld, polisens operation mot länets särskilt prioriterade områden:

  – Vi ligger och trycker med den resurs vi har, men vi klarar inte att punktmarkera alla de konflikthärdar vi har.

  De rör sig om sex gängkonflikter i norra Stockholm och sex i södra.

  – Vi är nog i ett läge med skjutningar och brott som antagligen kommer att fortsätta. Vi kommer inte att kunna kontrollera de impulshandlingar som sker, säger Appelgren.

  Detta trots att ambitionen är att gå in och bryta våldsspiralen genom att jobba mer intensivt med bland annat spaning, ingripande och inhämtning av information. Enligt Appelgren är det ett arbetssätt som lett till goda resultat på andra platser, exempelvis i Södertälje – en insats som startade 2010.

  – Där hade vi ju ett antal grova brott, dubbelmord och singelmord. Vi hade på gång att man skulle spränga i vissa miljöer där man hade konflikt. Där gjorde vi myndighetsgemensam insats och där fick vi stopp på det på olika sätt.

  Men gängen är inte helt borta i Södertälje.

  – Men det är väsentligt lugnare och väsentligt bättre. Om vi tittar på de särskilt prioriterade områdena som vi jobbar med i Stockholm så kan jag säga att i Södertälje har vi bäst förutsättningar att jobba i en lugnare miljö. Om vi tittar på Botkyrka och Rinkeby så är det mycket stökigare både på gator och torg och i den strukturella brottsligheten med narkotikasmuggling med mera.

  Den senaste skjutningen skedde på onsdagskvällen i ett bostadsområde nära Kista centrum. Två personer hittades skottskadade och de poliser som kom dit först körde de skadade till Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

  Den ene mannen dog 22.42 och den andre 02.27. Enligt Patrick Ungsäter, chef för polisområde Nord där brottet skedde, var offren gängmedlemmar.

  – Vi vet att de tillhör gäng och att de är tidigare belastade, att de är kriminella. I övrigt kan jag inte kommentera.

  Ingen har gripits misstänkt för dubbelmordet.

  Annons
  Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X