Annons

Larm om förslavade apor

Fastkedjade apor som tas från sina hem och tvingas att plocka kokosnötter i Thailand. De utnyttjas så till den grad att de förlorar förståndet.

Förhållandena kan gälla för kokosmjölk som säljs även i svenska livsmedelsaffärer, enligt en granskning från djurrättsorganisationen Peta.

Under strecket
Marc Skogelin / TT
Publicerad

Om aporna gör motstånd när de tvingas plocka kokosnötter har det hänt att tänderna dras ut på dem, enligt Peta.

Foto: Peta

Sedan granskningen publicerades har stora livsmedelsleverantörer i bland annat USA och Storbritannien plockat bort varor från Aroy-D och Chaokoh från sitt sortiment.

Foto: Peta

Djurrättsorganisationen har besökt åtta gårdar där apor tvingas att plocka kokosnötter

Foto: Peta

Under långa perioder har de suttit fastkedjade, utan möjlighet att träffa andra apor eller göra andra typer av aktiviteter som är viktiga för apor, skriver Peta.

Foto: Peta

Många av aporna ska ha tagits illegalt från sina hem som ungar.

Foto: Peta

Djurrättsorganisationen har besökt åtta gårdar där apor tvingas att plocka kokosnötter, som sedan används i produkter från bland annat av två av Thailands största kokosmjölksproducenter, Aroy-D och Chaokoh, enligt Peta. På samtliga gårdar utsattes aporna för olika typer av vanvård. Många av aporna ska ha tagits illegalt från sina hem som ungar.

Under långa perioder har de suttit fastkedjade, utan möjlighet att träffa andra apor eller göra andra typer av aktiviteter som är viktiga för apor, skriver Peta. Detta leder till att många av dem förlorar förståndet. På en film från granskningen syns hur en fastkedjad apa maniskt går runt i cirklar och gör kullerbyttor på den torra jorden.

Annons
Annons
Annons