Lärlingsplatsen visade vägen

En klyfta skär genom Europa. Ungdomsarbetslöshet på långt över 50 procent i Grekland, Spanien och Kroatien är politisk och social dynamit. I Tyskland, Österrike och Schweiz drabbas inte ens var tionde – enligt många en följd av lärlingssystemet som sänker tröskeln till ett fast jobb.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Lärlingsjakt i Tyskland. Beatrice Kersten.
Foto: Tomas Lundin

Lärlingsjakt i Tyskland. Beatrice Kersten. Foto: Tomas Lundin

Restaurangchef Nico Heinzelmann brukar ta in fyra–fem lärlingar per år till sin verksamhet.

Restaurangchef Nico Heinzelmann brukar ta in fyra–fem lärlingar per år till sin verksamhet.

Lärlingsjakt i Tyskland. ”Jag kände på mig direkt när jag hade hamnat rätt”, säger Beatrice Kersten i Leipzig om sin lärlingplats.
Foto: Tomas Lundin

Lärlingsjakt i Tyskland. ”Jag kände på mig direkt när jag hade hamnat rätt”, säger Beatrice Kersten i Leipzig om sin lärlingplats. Foto: Tomas Lundin

Annons

Världen står på huvud. Förr i tiden kunde tyska arbetsgivare välja och vraka. I dag råder det akut brist på ungdomar som vill lära sig ett yrke för att sedan få fast anställning, i regel i företaget där de fått sin utbildning.

– Faktum är att det är en hård strid om de bästa ungdomarna, förklarar Thomas Hofmann, chef för industri- och handelskammaren i östtyska Leipzig där nästan en tredjedel av företagen klagar över att de inte får tillräckligt många ansökningar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons