Annons
X
Annons
X

Lärarvikarie tagen i örat över Förintelsen

En lärarvikarie på komvux stod på sig under en sfi-lektion och försvarade fakta om Förintelsen. Efteråt blev läraren tagen i örat av en samordnare.  ”Vad som är historia för oss är inte historia för andra”, ska samordnaren ha sagt enligt Helsingborgs Dagblad.

**Det var i förra veckan **under en lektion i svenska för invandrare på en komvuxskola i Helsingborg som händelsen utspelade sig. Eleverna lyssnade på nyheter. En uppmärksammade årsdagen av befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz.

Enligt lärarvikarien som höll i klassen ifrågasatte en elev Förintelsen. Vikarien förklarade då att de inte kunde ta den diskussionen.

Men enligt läraren fortsatte eleven att högljutt uttrycka sina åsikter kring förintelsen och judar. Till slut argumenterade läraren emot och sa att eleven fick lämna klassrummet om han inte kunde vara tyst, enligt Helsingborgs Dagblad.

Annons
X

Eleven, däremot, hävdar att han enbart ville tillföra fakta om Förintelsen och koncentrationslägren och att läraren missförstod honom.

Några dagar efter incidenten kallades vikarien in till ett möte med en av skolans fasta lärare, tillika samordnare.

Mötet spelades in och HD har tagit del av inspelningen. Där framgår hur samordnaren framhäver att lärarna måste vara försiktiga med att diskutera saker eftersom de har ett språkligt övertag och att de inte får inte kränka elever.

Samordnaren säger också enligt HD:
”Du får också ha i bakhuvudet att det vi betraktar som historia är den historia som vi har tagit del av. När vi har andra elever som har tagit del av andra historieböcker är det ingen idé att vi diskuterar fakta mot fakta”.

Efter samtalet kände sig lärarvikarien sviken av skolans ledning.

– Förintelsen är en viktig fråga, säger han till HD.

**Verksamheten på komvuxskolan **har kantats av problem efter att många lärare slutat. Samtidigt har antalet gymnasieelever sjunkit och antalet sfi-elever nästan fördubblats. Från 250 vårterminen 2013 till att idag vara över 470 stycken.

– Flera av våra medlemmar har kontaktat oss. Det verkar som att den psykosociala arbetsmiljön inte är bra, säger Catrin Eriksson, vice ordförande för Lärarförbundet i Helsingborg, till Helsingborgs Dagblad.

Annons
Annons
X
Annons
X