Lärarna mindre nazistiska än ryktet påstår

Under nazitiden fanns svenska läroverkslärare som av kulturkonservativa eller rasmässiga skäl tog ställning för Hitlertyskland. En ny avhandling visar dock att de var i minoritet och att flertalet inte lät sig påverkas.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Caligula - en lärartyp som förknippats med sadism och nazism.

Annons

Det föreligger inte så få memoarskildringar kring våra läroverk som berör åsiktsklimatet under de bruna åren 1933–1945, med nazistiskt styre i Tyskland. Ingmar Bergman utgör ett spektakulärt exempel. I minnesboken ”Laterna magica” uppger han att flera lärare på hans gymnasium, Palmgrenska skolan, var nationalsocialister, några av bitterhet över uteblivna akademiska avancemang, andra av svärmeri för det gamla Tyskland, ”ett folk av diktare och tänkare”. Historieläraren svärmade för det gamla Tyskland, liksom det uttalades sympatier för det nya Tyskland. Gymnastikläraren reste sommartid till officersmöten i landet.

Om Östermalms läroverk skriver den blivande akademiledamoten Ulf Linde att det var nazianstucket och att några lärare uppträdde i bruna skjortor och ridbyxor med stövlar. Södralatinaren Tomas Tranströmer uppger att lärarna på lektionstid aktade sig för att uttala politiska åsikter men att det i kollegierummet var annorlunda. Där utkämpades också andra världskriget. Inte så få sägs ha varit över-tygade nazister. En av dem lär så sent som 1944 ha utropat: ”Faller Hitler så faller jag.”

Annons
Annons
Annons