Annons
X
Annons
X

Lärarna gav inget stöd

Elaine Bergqvist blev mobbad som barn och bytte själv skola för att komma undan. I dag är hon kritisk till att de ansvariga gör så lite för att stoppa mobbningen. ”Skolan måste sätta gränser”, säger hon.

[object Object]
Elaine Bergqvist mobbades som barn och tvingades att byta skola. Foto: INGVAR KARMHED

Mellanstadietiden blev jobbig för Elaine Bergqvist och flera av hennes klasskamrater i en förort till Stockholm. Två killar spred skräck i klassen och lärarna gjorde inget för att stoppa dem. Det handlade om aggressiva påhopp, kränkningar och sparkar.

– Lärarna sa bara att de skulle lägga av och sluta larva sig. Men för oss var det blodigt allvar. Vi fick försvara varandra och bildade allianser för att klara oss, säger hon.

Det hände att flera i klassen gick hem och hämtade vänner som inte vågade komma till skolan på grund av mobbningen. Tillslut orkade Elaine Bergqvist inte längre. I stället för att gå vidare i samma skola i högstadiet valde hon och flera andra att söka sig till andra skolor.

Annons
X

– Jag skrev brev till en annan skola och sa att jag måste börja där eftersom jag blivit så mobbad i min förra skola. När jag sedan skulle hamna i samma gymnasium som de där killarna så skrev jag till rektorn på ett annat gymnasium. Då fick jag börja där istället, säger hon.

Hon kände inget stöd från sin tidigare skola och visste att hon var tvungen att komma bort för att få ett slut på trakasserierna.

Elaine Bergqvist är i dag egen företagare och författare som riktat in sig på att bland annat beskriva härskartekniker och retorik.

–Den här mobbningen handlar också om härskartekniker. Det är något som barn borde få lära sig mer om. Det kan vara svårt att sätta fingret på vad som är fel när man är liten, men om man känner till de här teknikerna så är det lättare att förstå att det inte är en själv det är fel på, säger hon.

Som SvD har berättat så förekommer det att lärare och rektorer skyller mobbingsituationen på den mobbade, något som Elaine Bergqvist är kritisk till. Hon tror att det bästa alternativet är att mobbaren får byta skola.

–Mobbaren måste se konsekvenser av sitt handlande. Genom att flytta på mobbarna tar man ifrån dem deras rötter och den maffia de skaffat sig på skolan. Det kan nog vara svårt att bygga upp det där igen på en ny skola, säger hon.

Själv uppfattade hon aldrig att läraren någonsin nämnde innebörden av att skapa ett psykiskt lidande för någon annan. Mobbarna bemöttes med ”förstående, bebisspråk och daltande”, något som inte alls fick någon effekt.

Elaine Bergqvist känner flera andra bloggare och entreprenörer som varit mobbade i skolan.

Nu funderar hon på att samla ihop ett gäng och åka runt i skolor för att inspirera till ett bättre förebyggande arbete mot mobbing och för att få mobbarna att tänka till innan de ger sig på sina klasskamrater.

–Man vet aldrig vem den man mobbar kommer att bli i framtiden. Som Bill Gates säger: Be nice to nerds. Chances are you’ll end up working for one (Var snäll mot nördar. Det är stor risk att du får en som chef en dag).

Annons
Annons
X

Elaine Bergqvist mobbades som barn och tvingades att byta skola.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X