Annons

”Lärarna får en att vilja tävla – fast mer mot sig själv”

PRESTATION. Springa snabbast, få flest rätt på provet, rita snyggast på bildlektionen. I vår tredje del om tävling bland barn sätter vi oss i skolbänken, där mycket handlar om att jämföra sig med sina klasskompisar.

Publicerad

”Pirrigt.” ”Konstigt.” ”Stressigt.” Så tyckte eleverna i 8C i Björkhagens skola inför att få betyg för första gången. Vanessa Müller, Morris Bratt, Elvira Österberg, Lisa Nagano Holm och Johan Edlund är nervösa när vi träffar dem strax före jullovet. De sitter lite nedsjunkna i en röd tygsoffa i ett grupprum och när ämnet betyg kommer på tal märks det att det är något de tänker på en hel del. Men betygen är bara en liten del av tävlandet i skolan, tycker Vanessa Müller.

– Betygen har egentligen tagit bort mycket av känslan att vi tävlar mot varandra, nu handlar det mer om att tävla mot sig själv, förbättras och få tillräckliga betyg. Även om jag är tävlingsinriktad så vill jag inte vinna för att vara bättre än andra, den största pressen sätter jag på mig själv.

– När jag kommer ut från ett SO-prov frågar någon direkt: ”hur mycket skrev du?”. Om jag bara skrev två sidor då och de andra fem känner jag mig direkt rätt dålig, berättar Morris Bratt, tvåa från vänster. Hans klasskompisar i 8C på bilden heter Johan Edlund, Lisa Nagano Holm, Elvira Österberg, Vanessa Müller.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 5

Även om skolan kan kännas pressande, var det inte bättre förr, när betygssystemet uppmuntrade till tävling mellan eleverna. Idag strävar eleverna mer mot kunskapsmål; var och en ”tävlar” därmed mot sig själv istället. Det menar SO-läraren Nenne Rydberg på Björkhagens skola.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 5

Nervöst och pirrigt, tycker eleverna i klass 8C om att få betyg för första gången. Från vänster Lisa Nagano Holm, Elvira Österberg, Johan Edlund, Morris Bratt, Vanessa Müller.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 3 av 5

Trots att det nya betygssystemet innebär mindre konkurrens mellan eleverna, är skoldagen ändå full av tävlingsmoment: på matten vill man komma längst i boken, på svenskan vill man skriva mest, och på hemkunskapen känner man sig dålig om man är klar tio minuter efter alla andra med sina bullar.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 4 av 5
Foto: TOMAS ONEBORG Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons