Annons
X
Annons
X

Lärarna får behålla sommarloven

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) släppte det omstridda kravet på en ändrad reglering av lärarnas arbetstid, när parterna undertecknade det nya kollektivavtalet i dag.

Av TT
(uppdaterad)

Överenskommelsen mellan arbetsgivarna SKL och facken Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund ger 3,5 procents löneökningar under den 25 månader långa avtalsperioden. Förutom lönepåslagen kommer lärarna lokalt att ha möjlighet att förhandla upp lönerna över grundnivån.

Den stora stridsfrågan har gällt arbetstiden. Arbetsgivarna ville ha en annan arbetstidsmodell, ett krav som facken vägrat gå med på. Lärarna jobbar i dag 45 timmar i veckan under terminerna men får i gengäld längre ledighet under loven - så kallade ferietjänster.

Nu behålls den nuvarande modellen, men med möjlighet att omförhandla arbetstiden.

Annons
X

På Lärarförbundet är man nöjd med avtalet:

– Vi har gått från ett generalangrepp mot lärarnas arbetstider till att säkra dagens arbetstidsmodell, säger Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande.

Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas Riksförbund, säger:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det har varit enormt intensiva diskussioner och vi har ett antal reservanter.

  Även på SKL är man nöjd med avtalet.

  – Det känns jättehärligt att vi är färdiga och framför allt att det är ett avtal som syftar till att förbättra resultaten i skolan, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X