Annons
X
Annons
X

Lärarlegitimationer ett fiasko

Utbildningsminister Jan Björklund presenterade regeringens förslag om lärarlegitimationer i april 2010.

Utbildningsminister Jan Björklund presenterade regeringens förslag om lärarlegitimationer i april 2010. Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX

BRÄNNPUNKT | LÄRARLEGITIMATION

Sveriges populistiska och tills nyss populära utbildningsminister, Jan Björklund, en av de ansvariga för politiken som baxat in riskkapitalbolagen att gräva guld i skolvärlden, är också den som aktivt köpt lärarförbundens tystnad med hjälp av löfte om ”lärarlegitimation”. Lärarförbunden fick ett stort köttben att tugga på, trodde de.

Tyvärr visade det sig köttbenet mest består av plast och nu försöker de ansvariga slippa erkänna att de blivit lurade. Lättlurade. Under sex månader har de ansvariga på Skolverket med hjälp av privata bemanningsföretag lyckat att ”legitimera” 2 procent av de som ansökt om legitimation. Med den takten kan jag få en legitimation lagom till min 85-årsdag. Bemanningsföretagen har förstås plockat ut många miljoner i vinster på detta jobb, det kanske till och med räcker till några feta bonusar till cheferna?

Den svenska skolan har lämnats ut till marknad och girigt kapital med känt resultat i form av försämrad utbildningskvalité och skolor som konkurrerar med dyra reklamkampanjer och ”glädjebetyg”. Lärarförbunden har inte lyft ett lillfinger för att stoppa denna tragiska nedåtgående spiral. De har suttit tysta och väntat på att de ”fina” lärarlegitimationerna ska börja att tryckas upp och delas ut till de utexaminerade lärarna.

Annons
X

I ett patetiskt försök att rädda ansiktet går ett av förbunden ut i massmedierna och säger: OK, vi ger er tillåtelse att skjuta upp utdelandet av legitimationerna men inte hur länge som helst! För då...? Vad händer då? Kommer de att ta ut medlemmarna i storstrejk?

Det är en skandal att vi i Sverige har tillåtit nedrustningen av skolan och att vinstdrivande företags intressen får gå före elevers, lärares och alla medborgares behov av en skola som utbildar för ett starkt solidariskt samhälle. Inga andra länder har tillåtit riskkapitalbolag ta över stora delar av utbildningen, det är en absurd tanke för alla utom för frälsta nyliberaler.

Jag skäms för att jag är svensk och funderar på att emigrera till Finland.

GÖRAN DROUGGE

examinerad men ej legitimerad gymnasielärare

Annons
Annons
X

Utbildningsminister Jan Björklund presenterade regeringens förslag om lärarlegitimationer i april 2010.

Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X