Annons
X
Annons
X

Lärarfack applåderar FP-utspel

Staten bör återigen bli huvudman för skolan. Den linjen vill Folkpartiets styrelse driva och hoppas få landsmötet i höst bakom sig.

Av TT
(uppdaterad)

Enligt LR lider skolan av en ”fullständig oordning” där staten beslutar och 290 kommuner verkställer. Resultatet blir en skiftande likvärdighet som drabbar eleverna.

LR hoppas på debatt i de övriga partierna och utlovar ett eget förslag till nytt finansieringssystem för skolan inom kort.

Det är folkpartiledaren Jan Björklund som tillsammans med två andra partistyrelseledamöter skriver i Dagens Nyheter att det är hög tid att ta upp en debatt inom regeringsalliansen om hur skolan ska styras i framtiden.

Annons
X

De pekar på en rapport från Skolverket nyligen där kommunaliseringen av skolan pekas ut som en bidragande orsak till att svenska elever presterar sämre i dag än i början av 1990-talet. Det dubbla ledarskapet, där kommuner och stat delar på ansvaret för skolan ger ett ”rörigt styrsystem”, tycker Fp-politikerna.

Ett annat skäl för att låta staten bli huvudman är skollagens krav på alla barns rätt till likvärdig utbildning. I dag skiljer satsningarna på skolan stort mellan kommunerna, anser artikelförfattarna. De tycker också att läraryrkets status har sjunkit och att det blivit svårare att rekrytera ungdomar till lärarutbildningarna sedan skolan kommunaliserades i början av 1990-talet.

Jan Björklund och andra ledande folkpartister har tidigare förklarat sig positiva till att återförstatliga skolan, men partiets landsmöte 2001 beslöt att huvudmannaskapet skulle kvarstå hos kommunerna. Nu vill partistyrelsen att det beslutet rivs upp på höstens landsmöte.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Inget annat parti har drivit frågan om ett återförstatligande av skolan.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X