Lärare mobbar sina elever

Flera Stockholmsskolor saknar anti-mobbningsplaner. Många elever vittnar om att även lärare kränker eller mobbar, visar skolinspektörernas nya årsrapport. Skolborgarrådet tror att mobilförbudet ska minska lärarnas kränkningar.

Under strecket
Publicerad
Sofia Falk, These Lekberg och Linda Sjöberg på Åsö grundskola kan berätta om lärare som fällt nedsättande omdömen om elever.

Sofia Falk, These Lekberg och Linda Sjöberg på Åsö grundskola kan berätta om lärare som fällt nedsättande omdömen om elever.

Annons

Ett förfluget ord, ett dåligt skämt – eller elaka kommentarer från en person som inte borde arbeta med barn. När skolinspektören Sören Bernhardtz och hans kolleger på Stockholms utbildningsförvaltning under läsåret 05/06 intervjuade elever och lärare på 27 kommunala och åtta fristående skolor, vittnade många elever om mobbning – även från lärare, vaktmästare och kökspersonal.
– I de allra flesta elevgrupper gavs exempel på sådana kränkningar, säger han.

SvD har läst rapporten som är en granskning av allt från betygssystem, elevinflytande och trygghet i skolan och som kommunstyrelsen ska behandla om några veckor.
Helhetsintrycket är att elever på Stockholms grundskolor trivs och känner sig trygga i skolan. Men ju äldre eleverna blir, desto mindre trygga känner de sig. Var tionde sjätte- och niondeklassare är missnöjd med skolans arbete mot mobbning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons