Annons

Lär känna indianerna

Höstlovet är i antågande och Etnografiska museet passar på att lyfta fram indianerna. Museets nya basutställning handlar om Nordamerikas mytomspunna ursprungsbefolkning och man har satsat på lekfulla sätt att lära de yngre om såväl legendariska hövdingar som vardagens seder och bruk.

Publicerad
Höstlovet är här. Hitta en utställning som stimulerar fantasin. Småindianerna på bilden är Myran Lindholm (gröna fjädern) och Mathilda Redén.
Höstlovet är här. Hitta en utställning som stimulerar fantasin. Småindianerna på bilden är Myran Lindholm (gröna fjädern) och Mathilda Redén. Foto: KARIN GRIP

Man behöver inte ha så många år på nacken för att ha växt upp med lekar där cowboys och indianer spelade huvudrollerna. Serietidningar, böcker och Hollywoodfilmer gav inspiration till att lära sig mer om 1800-tals­kändisar som Pocahontas och Sitting Bull, men med åren har intresset hos barnen minskat.

– Ser man barn springa runt med pilbågar idag leker de antagligen alver snarare än indianer, säger Simon Ekström, som är projektledare för utställningen Nordamerikas indianer, som öppnar den 25 oktober.

Etnografiska har haft en basutställning på samma tema sedan tidigare, museet har en stor samling föremål från Nordamerika. Men museipedagogiken förändras i takt med tiden och den nya utställningen ska spegla det. En av förändringarna är det så kallade barnspåret där det går att hämta ut en låda i entrén, ta på sig de klassiska mockasinerna och gå runt i utställningshallen på en vandring som guidas med hjälp av pilspetsar som kopplas till ­olika indianmyter.

Annons

– Etnografiska har inte haft något barnspår i utställningarna ­tidigare och vi tyckte det kunde vara roligt. För barn är ju indianerna spännande figurer som smyger runt och spejar, bor i hyddor och så vidare, säger Simon Ekström.

Under invigningshelgen besöks museet av indianer från bland annat South Dakota. I Etnografiskas verkstad, som är ett populärt tillhåll för barn, deras föräldrar och mor och farföräldrar, håller siouxen Marian A. Sorace föredrag och ordnar workshop om klädtillverkning.

– Hon och hennes son ska bland annat visa hur man gör läder­armband med det vi kallar indianpärlor här i Sverige, säger verkstadspedagogen Giuliana Gabbanelli.

Efter helgen flyttas verkstadens fokus över till andra sidan Rio Grande och en av Etno­grafiskas mer traditionella aktiviteter. Sedan 20 år tillbaka har man ordnat en årlig skelettverkstad på museet inför den mexikanska högtiden De dödas dag – en mer uppsluppen variant av allhelgona­helgen. Under höstlovet är verkstaden öppen varje dag för den som vill göra pappersblommor, dödskallar och skelettkarikatyrer i olika material för att minnas de döda.

– Det brukar vara väldigt populärt och passar ju väldigt bra tidsmässigt för alla höstlovs­lediga, säger Giuliana Gabbanelli.

Annons
Annons

Höstlovet är här. Hitta en utställning som stimulerar fantasin. Småindianerna på bilden är Myran Lindholm (gröna fjädern) och Mathilda Redén.

Foto: KARIN GRIP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons