Lär känna dina behov och hitta livsgnistan

Under strecket
Publicerad
Annons

Eva tycker om att spara. I fotoalbumet sitter bilderna från bröllopet med Tom inklistrat tillsammans med flygbiljett och några kvitton från bröllopsresan. Källarförrådet har blivit trångt av kartonger fyllda med barnens avlagda kläder.
Hon har gjort sig besväret att kolla vilka telefonbolag som är billigast och går ofta och släcker lamporna efter de andra i familjen för att få ned elräkningarna. I slutet av månaden har hon alltid pengar över.
Det har inte Tom, trots att han tjänar bra mycket mer än Eva. Han tycker man ska "leva medan man ännu lever" och kastar allt han tycker blivit gammalt och köper nytt, gärna bra - men tyvärr dyra - grejer.
Nu har Tom fått ett litet arv efter sin morbror. Tom vill gärna köpa en ny bil för pengarna, men det vill inte Eva, som anser att deras tio år gamla Toyota duger utmärkt. Om detta har de grälat intensivt den senaste veckan, och har nu slutat att tala med varandra.

Skulle de i detta läge gå till en familjerådgivare är det inte otänkbart att hon skulle ana "något annat" bakom denna konflikt. En strid om makt. Ett uttryck för att förhållandet gått i stå.
Men så skulle inte den amerikanske professorn i psykiatri och psykologi vid Ohio universitet, Steven Reiss, resonera. Istället skulle han uppfatta bråket som ett mycket konkret problem, som bottnar i att Eva och Tom har olika behov vad gäller sparande. Eva och Tom är olika personligheter. Sparande är mycket viktigt för Eva, medan det inte är så viktigt för Tom.
Varför det är så vet inte professorn med säkerhet. Till en viss grad är Evas sparandebehov biologiskt betingat - många djur spar och samlar. Men hennes mönster, det starka sparbehovet, kan också vara inlärt, inpräntat av föräldrar, i barndomen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons