Annons

”Lär av våra grannar för bättre integration”

Insatser i Tyskland, Danmark och Norge har synats i en ny rapport om integrationsåtgärder. På bild ländernas politiska ledare Angela Merkel, Mette Frederiksen och Erna Solberg.
Insatser i Tyskland, Danmark och Norge har synats i en ny rapport om integrationsåtgärder. På bild ländernas politiska ledare Angela Merkel, Mette Frederiksen och Erna Solberg. Foto: TT

Alltför länge har den svenska politiska debatten om integrationen varit fast i ideologiska skyttegravar. Nu behövs ett brett samarbete för praktiska lösningar, skriver Mats Engström, författare av en ny rapport.

Under strecket
Publicerad
Foto: Håkan Målbäck

Många svenskar med flyktingbakgrund har gjort stora insatser under pandemin inom vård, omsorg, kollektivtrafik och så vidare. Samtidigt har alltför få av de som kommit till Sverige jobb. Situationen riskerar att bli än värre i den ekonomiska kris som följer av pandemin. Insatser för hur integrationen kan bli bättre och hur fler med flyktingbakgrund kan försörja sig själva låter inte vänta på sig. Här finns en hel del att lära från våra grannländer.

I en ny studie av insatser i Tyskland, Norge och Danmark, som Entreprenörskapsforum tagit fram, är den viktigaste lärdomen den höga prioritet som inte minst Tyskland ger åt integrationspolitiken, brett över partigränserna och med en kommission som förbundskansler Angela Merkel har tillsatt. Där finns en tydlig betoning av integration som gemensamt projekt. Diskriminering ska bekämpas samtidigt som alla ska bidra till en positiv samhällsutveckling.

Annons
Annons
Annons