Annons

Håkan Lindgren:Lär av nätnaiviteten i mötet med AI

”Även en bil, en stad eller en robotdammsugare är numera ett instrument för datainsamling och övervakning”
”Även en bil, en stad eller en robotdammsugare är numera ett instrument för datainsamling och övervakning” Foto: Lisa Ducret / TT

Internets barndom präglades av entusiasm, inte av diskussioner om integritet. På samma sätt tycks vi missa massövervakningens roll i den artificiella intelligensens utveckling, skriver Håkan Lindgren.

Under strecket
Publicerad

Fick jag önska mig något är det att offentligheten skulle ha lite kräsnare luktsinne. På 00-talet tyckte ingen att populistiska argument om den korrupta eliten och det goda folket luktade illa så länge etablerade skribenter använde sig av dem för att hylla internet, som då var nytt och spännande, och ge en – ibland högst välförtjänt – känga åt etablerade massmedier.

I artikeln ”Så blev de ’fina’ bloggarna en pöbel som borde hålla käft” (SvD 6/7) lyfte jag upp ett par citat från de överdrivet entusiastiska åren. Gick jag för hårt fram? I så fall vill jag förklara att jag inte är ute efter enstaka personer. Om jag samlar citat är det inte för att samla skalper, utan för att inte förlora minnet. Så här lät det verkligen! Det här var den offentliga miljö vi andades i.

Annons
Annons
Annons