Annons

”Lär av brittisk offensiv mot bedrägerier”

I Storbritannien har man över 17 års erfarenhet av att driva specialenheter mot just bedrägerier, med mycket lyckat resultat, skriver debattörerna.
I Storbritannien har man över 17 års erfarenhet av att driva specialenheter mot just bedrägerier, med mycket lyckat resultat, skriver debattörerna. Foto: Markus Schreiber/TT

Bedrägeribrott fortsätter att öka lavinartat. Samarbete mellan polis, myndigheter och näringsliv fungerar väl i vår omvärld – men i Sverige tycks beröringsskräcken vara för stor, skriver Magnus Lindgren och PA Prabert.

Under strecket
Publicerad

När Klarna, som en inte helt obetydlig spelare inom området betallösningar, går ut med att de ser en fördubbling av antalet bedrägerier i år jämfört med 2017, är det ett tecken på att något har gått överstyr. Statistik från Brå visar också tydligt att bedrägeribrotten ökar och vi vet att mörkertalet på det här området är enormt då anmälningsbenägenheten är mycket låg.

Att bedrägerier och ID-kapningar är ett problem är inget nytt. De har ökat stadigt under det senaste decenniet och även Europol har lyft det som ett prioriterat område att försöka komma till rätta med. Problemen inom området är många och bortser man från de uppenbara kostnaderna för alla inblandade parter som handlare, banker, kortutgivare och inte minst de drabbade är bedrägeribrotten även en stor finansiär av andra illegala verksamheter. Droger, vapen och andra typer av grövre brott finansieras ofta i grunden av just bedrägerier.

Annons
Annons
Annons