Annons

Siri Steijer:Lappkast om biståndet

Under strecket
Publicerad

När Gunilla Carlsson tillträdde posten som biståndsminister 2006 var det många som vädrade morgonluft. I opposition hade hon bland annat sagt sig vilja minska biståndet och öka transparensen i processerna. Det kanske mest lovande var att hon ville slopa det så kallade enprocentsmålet, vilket innebär att en procent av Sveriges BNI årligen viks åt bistånd. Hennes grundläggande inställning var att biståndet ska mätas i effekt och inte i spenderade kronor.

Mycket har också gått åt rätt håll under Carlssons tid som minister. Flera av de reformer hon genomfört har syftat till att göra processerna mer genomskinliga, och hon har också ökat resultatinriktningen. Men i
P1-morgon (19/8) gjorde Carlsson plötsligt tydligt att hon står bakom enprocentsmålet. Hon kallade det för en ”bra måttstock” för biståndets storlek, och sa att den borgerliga alliansregeringen även framgent kommer att stödja modellen. ”Vi ska lindra nöd och hindra död”, upprepade hon som ett skyddande mantra, medan hon proklamerade sin nya åsikt.

Annons
Annons
Annons