Recension

Aldrig fucka uppLapidus har inga utmanare

HÅRDKOKT I den snabbt framtagna uppföljaren till ”Snabba cash” är Jens Lapidus språk lika effektivt och hans anslag om möjligt ännu mörkare. Trots en mindre övertygande avslutning konstaterar Eva Johansson att Lapidus är ensam i sin gren.

Under strecket
Publicerad
Jens Lapidus, författare och advokat, aktuell med boken Aldrig fucka upp, uppföljaren till Snabba cash.

Jens Lapidus, författare och advokat, aktuell med boken Aldrig fucka upp, uppföljaren till Snabba cash.

Foto: JUREK HOLZER
Annons

Det hör inte till vanligheterna att en debutant dyker upp från ingenstans och vänder upp och ner på en hel genre. Men det var precis vad som hände när advokaten Jens Lapidus dundrade in i den svenska kriminallitteraturen med romanen ”Snabba cash”. Det var en hårdkokt och verklighetsosande skildring av Stockholms undre värld och rörde sig bland gangs­ters, knarklangare och Stureplansbrats. Inte en enda lugg­sliten eller livspusslande kriminalinspektör så långt ögat nådde. Lapidus hyllades av en glatt överrumplad kritikerkår och utnämndes raskt till Sveriges svar på James Ellroy och Dennis Lehane.

Nu är det dags för uppföljaren, Aldrig fucka upp, del två i en planerad trilogi. Utgivningen har före­gåtts av en synnerligen inten­siv pr-kampanj. Förlaget hoppas förstås göra mer snabba cash på sitt nya varumärke och lär ha legat på hårt för att få Jens Lapidus att klämma fram bok nummer två – mindre än två år efter debuten. En oroväckande kort tid. Ledsamt nog får jag farhågorna till viss del bekräftade, om än inte förrän ­ungefär halvvägs in i boken.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons