Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Karin Henriksson: LAPD: ”Kravallutrustning skrämmer”

Motsättningar mellan polis och medborgare resulterade för andra natten i rad i upplopp i Stockholmsförorten Husby. I Los Angeles utsatta områden hänger förtroendet för polisen alltid på en skör tråd. En incident riskerar att rasera åratal av arbete för närmare relationer och färre brott.

WEBB-TV: NY OROLIG NATT I HUSBY

Den ena polisbilen efter den andra rullar in på den tomma tomten vid 18.30-tiden. Lite mat och dryck är uppdukat och folk strömmar in.

Poliserna, med chefen Tina Nieto främst, radar upp sig för att svara på frågor och lyssna på synpunkter och klagomål. Latinos dominerar den lilla folksamlingen men även asiater och ”anglos” som bor i ett av Los Angeles mest mångfacetterade polisdistrikt, Olympic.

Tillit. Det tar år att bygga upp och kan försvinna så här snabbt.
Polischefen Tina Nieto knäpper med fingrarna.

Annons
X

– Tillit. Det tar år att bygga upp och kan försvinna så här snabbt, säger Tina Nieto, och knäpper med fingrarna och betonar att detta är en absolut avgörande faktor i brottsbekämpningen.

Vändpunkten kom för dryga 20 år sedan efter videobilder av några svartklädda poliser som vettlöst slog mot bilisten Rodney King. När ett par av polismännen friades ett år senare utbröt våldsamma kravaller, med över 50 dödsoffer, hundratals skadade, plundring och bränder.

Los Angeles Police Department, LAPD, var ökänt för brutalitet och korruption. Invånarna, och särskilt minoritetsgrupperna, misstrodde polisen trots mottot ”To protect and serve”. Under åren som gått sedan dess har ett intensivt arbete pågått för att tvätta bort den gamla bilden och för att närma sig människorna i staden på ett öppnare och mindre aggressivt sätt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I det moderna amerikanska polistänket följs flera spår:

  • Först och främst det som kallas ”trasiga rutan”-teorin, och som går ut på att en krossad fönsterruta som inte lagats betyder att ingen bryr sig, och därmed heller inte folk som bor i området.

  • Vidare finns en ökad medvetenhet om att polisen bör återspegla befolkningssammansättningen och om att metoder som ”rasprofilering”, och att utryckning i full kravallutrustning gör folk både rädda, misstänksamma – och ovilliga att samarbeta med polis och åklagare.

  Patrullering på cykel och till fots ingår också i strategin, särskilt då i tättbefolkade stadsdelar som Olympicdistriktet en bit från Downtown. Meningen är helt enkelt att lära känna människorna som bor i trakten.

  Vid en veckogenomgång tidigare på dagen framgick tydligt att poliserna känner sina småtjuvar, knarkkurirer och uppgiftslämnare, men också att de lägger märke till nykomlingar och eventuella förändringar i brottsfrekvens, -typ och -mönster. Det senare (så kallad Compstat) används för att se till att polis styrs till de områden där behoven finns.

  En målsättning numera är att LAPD ska motsvara den etniska uppdelningen i staden: 40 procent latinos, 35 procent vita, 15 procent afroamerikaner och 10 procent asiatamerikaner. Man rekryterar minoriteter, och för udda språkkunskaper, exempelvis i koreanska, blir det extra lönepåslag.

  Många politiker i Los Angeles är nöjda med det lokala polisarbetet, men påpekar också att klyftorna mellan fattiga och rika spelar in.

  Vid stormötet den här kvällen, som leds av ordföranden i en grannskapsförening, delar polisen också ut flygblad för att upplysa vad folk kan göra för att inte utsättas för brott.

  Men till saken hör att både boende och polisen är medvetna om polisens överväldigande resurser – och att hårda straff väntar dem som åker fast och fälls.

  Tidigare debattartiklar om förorten:

  Läs även

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X