Annons
Ledare

Fredrik Hultman:Länsstyrelsens vinbyråkrater gick bet

Rimligt med hemleverans.
Rimligt med hemleverans. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Växjö kommun tillåter restauranger att köra ut vin och öl till kunder som beställer hem mat. Men länsstyrelsen försöker sätta käppar i hjulet.

Under strecket
Publicerad

Coronapandemin slog hårt mot många restauranger. Gästerna stannade hemma och restaurangnäringen gick på knäna. I flera kommuner stöttade politikerna upp. I Växjö öppnade den borgerliga majoriteten för att krögare som erbjuder hemleverans av mat också ska få leverera alkohol under pandemin. Även Nacka kommun har tillåtit så kallad mikrocatering.

Expertgruppen för studier av offentlig ekonomi (ESO) visade i en studie i fjol att antalet försäljningsställen inte påverkar alkoholkonsumtionen nämnvärt. I det här fallet är det dessutom samma restauranger som redan har alkoholtillstånd. Genom att låta restaurangen söka tillstånd för catering kan de köra ut vin och öl tillsammans med mat så länge drycken serveras i slutna sällskap. Enda skillnaden mot vanlig catering är att sällskapen är mindre, men samma regler gäller i övrigt och de måste få kommunens godkännande för varje utkörning.

Annons
Annons
Annons