”Länsförsäkringar kan stoppa rivningsvågen”

Vi ser en förnyad kulturmiljöskövling och en kris för våra historiska stadsmiljöer. Nu hoppas vi att Länsförsäkringar lyssnar på sina ägare, de sakkunniga och kulturmiljöorganisationerna och stoppar rivningen av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse, skriver ett flertal debattörer.

Under strecket
Publicerad

Vi hoppas att Länsförsäkringar stoppar Humlegårdens rivning av stora delar av Astoriahuset, skriver ett flertal debattörer.

Foto: Lars Pehrson (arkiv 2015)
Annons

Länsförsäkringars fastighetsbolag Humlegården har sedan flera år drivit ett fastighetsprojekt i det som kallas ”Astoriahuset” på Nybrogatan i Stockholm – efter biografen Astoria som låg i huset. Projektet innebär bland annat att en vacker, historiskt intressant och för platsen och Stockholm karaktärsgivande del av fastigheten rivs.

Projektet är ett tydligt exempel på en förnyad kulturmiljöskövling och en kris för våra historiska stadsmiljöer, se bland annat Ola Anderssons artikel ”En ny rivningsvåg rullar in över Stockholm” (DN 7/4 2014). Det är en kris vi måste ta oss ur, inte bara för vår egen skull utan även för våra efterkommandes. Sverige har också ett ansvar inför andra länder att vårda sin bebyggelsehistoria. Om vi inte klarar av att vårda vår historia, vad kan vi då ha för hopp om vår framtid?

Annons
Annons
Annons