Annons
X
Annons
X

Lans förlikas med datorjättar

Den svenske uppfinnaren Håkan Lans har förlikats med flera stora amerikanska datortillverkare och advokatbyråer i en tvist som inleddes för 15 år sedan.

Av TT
[object Object]
Håkan Lans, uppfinnare. Foto: MARTINA HOLMBERG

Bråket har handlat om Lans amerikanska patent på grafikkort. Dell, Hewlett-Packard och Compaq använde tekniken på 1990-talet utan att betala och Lans stämde jättarna 1997. På grund av att svenskens advokater begick ett formaliafel förlorade han tvisten och dömdes att betala motparternas rättegångskostnader.

LÄS OCKSÅ
Svensken vann striden mot datorjätten

Nu stängs hela rättsprocessen i USA och den uppnådda förlikningen gäller också de båda advokatbyråer som Lans tvistat med sedan förlusten i domstolen.

Annons
X

– Jag är nöjd med att det är avslutat, men själva innehållet i förlikningen kan jag inte uttala mig om, säger Håkan Lans till TT.

Flera datortillverkare har tidigare tagit tillbaka sina stämningar, Compaq har till och med betalat för att använda tekniken och kvar bland datorjättarna är bara Acer som fortfarande driver ett mål mot Håkan Lans i Nacka tingsrätt.

– Det känns lite som när man två decennier efter andra världskriget hittade soldater i djunglerna som trodde att kriget fortfarande pågick. Acer har kanske inte begripit att det här är förlikat.

TT

Annons
Annons
X

Håkan Lans, uppfinnare.

Foto: MARTINA HOLMBERG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X