Långväga resmål billigare

Håll i hatten, det är turbulenta tider. Även resevalutorna påverkas starkt av finanskrisen. Nu är det Sydafrika, Nya Zeeland, Australien eller Brasilien som gäller för dig som vill få mera köpkraft för den svenska kronan än i fjol. Sedan årsskiftet är just dessa länders valutor 17, 12, 9 respektive 6 proc försvagade mot kronan.

Under strecket
Publicerad
Taffelberget i Kapstaden, Sydafrika.

Taffelberget i Kapstaden, Sydafrika.

Foto: SCHALK VAN ZUYDAM/AP
Annons

På många andra håll har de blivit kännbart dyrare att köpa valuta för svenska kronor. En klassisk vinterflykt till Kanarieöarna är till exempel 9 procent dyrare på plats på grund av eurons relativa styrka jämfört med i fjol.

Än mer har våra vintervisten Thailand och Egypten fördyrats – med hela 22 respektive 28 procent. Att dessa två soldestinationer fördyras från en mycket låg nivå är dock en tröst. Värre är det med många dollarinfluerade destinationer med lite högre prisnivå redan från början. Dubai, precis som USA, är 27 procent dyrare än i fjol vilket är mycket kännbart för svenskarna. Lika mycket dyrare är Jordanien men också många karibiska destinationer, inte minst Barbados, +29 procent.

Annons
Annons
Annons