Långtidsarbetslösa får fel rehabilitering

Under strecket
Publicerad
Annons

– Rehabiliteringsverksamheten har kantrat över för mycket åt utredande och är alldeles för lite handlingsinriktad. En och samma person kan vara föremål för tio olika utredningar samtidigt. Det maler ner de här personerna, som helst av allt bara vill komma ut på arbetsmarknaden igen.
Det säger socionomen Margareta Asplund, som tillsammans med psykologen Karin Viksten arbetar med rehabilitering av arbetshandikappade på Arbetsförmedlingen Rehab i Östersund.

Deras gemensamma arbete resulterade nyligen i en bok, ”Arbetslivsinriktad rehabilitering inom Arbetsmarknadsverket”, som bygger på nio fallstudier av långtidsarbetslösa med arbetshandikapp.
Bland beskrivningarna finns till exempel Mats, 20 år och före detta alkoholist, Mia, 33, före detta narkotikamissbrukare och Cissi, 43-årig akademiker, långtidssjukskriven i tre år på grund av utbrändhet.
Samtliga nio har klassats som arbetshandikappade på grund av psykiska eller socialmedicinska problem som till exempel depression eller missbruk. De har innan sin
rehabilitering varit långtidssjukskrivna, långtidsarbetslösa och bedömts få det svårt att ta sig tillbaka in på arbetsmarknaden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons